Cheesecake s jahodovou omáčkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Krém: 2 veľké balenia Lučiny, 60 g cukru, 120 g kyslej smotany, 80 g salka, 2 vajcia, kôra z 1 citróna, 1/2 vanilkovej esencie\r\nCesto: 200 g Bebe Dobré ráno podľa chuti (ja som dala 4 rôzne príchute spolu), 1 kocka masla\r\nJahodová omáčka: 500g čerstvých jahôd, 2 PL cukru (aj viac - podľa chuti)
POSTUP PŘÍPRAVY
Zatiaľ najlepší recept, na aký som natrafila, bol zo stránky Labuznik.com a volal sa Cheesecake po česku (dá sa vygugliť). Za ten čas, odkedy ho pečiem, som si ho prispôsobila podľa chuti a skoro vždy je super. Ja doň často pridávam aj citrónovú kôru a podávam ho s rôznymi omáčkami.
Pozor - najprv si treba zvonku obaliť tortovú formu alobalom. Cheesecake satotiž pečie vo vodnom kúpeli, aby zostal jemný a nepopraskal a alobal zabráni, aby voda z pekáča prenikla do krému. Inak bude vážne nepoužiteľný.
 |
Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, preto ich vyložíme z chladničky vopred, minimálne hodinu pred pečením. |
 |
Sušienky roztlčieme sekáčikom a zmiešame s roztopeným maslom. Dobre premiešame a zmes vsypeme do tortovej formy. Zarovnáme dnom pohára a dobre popritláčame. Vložíme na 10 minút do chladničky. Elektrickú rúru predhrejeme na 160°C |
 |
Lučinu rozmiešame ručným mixérom dohladka, kým nie je krémová. Pridáme cukor, vanilkovú esenciu a kôru z citrónu, opäť miešame. Potom pridáme kyslú smotanu a salko, zasa vymiešame a nakoniec pridáme vajcia. Premiešame. Zmes bude tekutá a na povrchu bude bublinková. Necháme ju odpočinúť zo päť minút a potom hrotom noža poprepichujeme ešte bublinky. |
 |
Pripravíme si jahodovú omáčku. Jahody umyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme a spolu s cukrom zohrejeme v panvičke. |
 |
Do tortovej formy vylejeme na bebekeksový základ krém a lyžičkou doň opatrne primiešavame jahodovú omáčku. Špicou noža vytvoríme ornamenty. Do vyhriatej rúry - stredná mriežka - vložíme vyšší pekáč, do ktorého sa zmestí aj tortová forma. Do pekáča vložíme formu a asi do polovičky pekáča nalejeme horúcu vodu. Rúru zavrieme a pečieme 30 minút. Potom ho necháme vychladnúť pri otvorených dvierkach rúry. Odstránime alobal z formy a môžeme cheesecake premiestniť do chladničky, kde by mal zostať minimálne cez noc, kým ho budeme servírovať. |
 |
Koláč by mal krásne držať, keď odstránite formu. Mne sa tentoraz trochu rozpadával, pretože som neodhadla čas pečenia a vypla rúru o 5-10 minút skôr, než by bolo vhodné. Ale chuťovo bol vraj výborný :) Zvyšnú jahodovú omáčku môžeme podávať s cheesecakom teplú aj studenú. |