Cheesecake s jahodovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Krém: 2 veľké balenia Lučiny, 60 g cukru, 120 g kyslej smotany, 80 g salka, 2 vajcia, kôra z 1 citróna, 1/2 vanilkovej esencie\r\nCesto: 200 g Bebe Dobré ráno podľa chuti (ja som dala 4 rôzne príchute spolu), 1 kocka masla\r\nJahodová omáčka: 500g čerstvých jahôd, 2 PL cukru (aj viac - podľa chuti)

POSTUP PŘÍPRAVY

Zatiaľ najlepší recept, na aký som natrafila, bol zo stránky Labuznik.com a volal sa Cheesecake po česku (dá sa vygugliť). Za ten čas, odkedy ho pečiem, som si ho prispôsobila podľa chuti a skoro vždy je super. Ja doň často pridávam aj citrónovú kôru a podávam ho s rôznymi omáčkami.
Pozor - najprv si treba zvonku obaliť tortovú formu alobalom. Cheesecake satotiž pečie vo vodnom kúpeli, aby zostal jemný a nepopraskal a alobal zabráni, aby voda z pekáča prenikla do krému. Inak bude vážne nepoužiteľný.

Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, preto ich vyložíme z chladničky vopred, minimálne hodinu pred pečením.
Sušienky roztlčieme sekáčikom a zmiešame s roztopeným maslom. Dobre premiešame a zmes vsypeme do tortovej formy. Zarovnáme dnom pohára a dobre popritláčame. Vložíme na 10 minút do chladničky. Elektrickú rúru predhrejeme na 160°C
Lučinu rozmiešame ručným mixérom dohladka, kým nie je krémová. Pridáme cukor, vanilkovú esenciu a kôru z citrónu, opäť miešame. Potom pridáme kyslú smotanu a salko, zasa vymiešame a nakoniec pridáme vajcia. Premiešame. Zmes bude tekutá a na povrchu bude bublinková. Necháme ju odpočinúť zo päť minút a potom hrotom noža poprepichujeme ešte bublinky.
Pripravíme si jahodovú omáčku. Jahody umyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme a spolu s cukrom zohrejeme v panvičke.
Do tortovej formy vylejeme na bebekeksový základ krém a lyžičkou doň opatrne primiešavame jahodovú omáčku. Špicou noža vytvoríme ornamenty. Do vyhriatej rúry - stredná mriežka - vložíme vyšší pekáč, do ktorého sa zmestí aj tortová forma. Do pekáča vložíme formu a asi do polovičky pekáča nalejeme horúcu vodu. Rúru zavrieme a pečieme 30 minút. Potom ho necháme vychladnúť pri otvorených dvierkach rúry. Odstránime alobal z formy a môžeme cheesecake premiestniť do chladničky, kde by mal zostať minimálne cez noc, kým ho budeme servírovať.
Koláč by mal krásne držať, keď odstránite formu. Mne sa tentoraz trochu rozpadával, pretože som neodhadla čas pečenia a vypla rúru o 5-10 minút skôr, než by bolo vhodné. Ale chuťovo bol vraj výborný :) Zvyšnú jahodovú omáčku môžeme podávať s cheesecakom teplú aj studenú.