Slonie slzy v dvoch variantách...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tento receptík je v našej rodine už dlhé roky a teší sa veľkej obľube... Na prvú variantu - klasiku - potrebujeme: 6 vajec, 6 PL polohrubej múky, 6 PL práškového cukru, 2 PL kakaa, na hrot noža kypriaceho prášku.......Na druhú variantu - našu rodinnú - potrebujeme: 6 vajec, 4 PL polohrubej múky, 2 PL zomletých orechov, 6 PL práškového cukru, na hrot noža kypriaceho prášku.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na plnku č.1: 6 - 10 PL mlieka, 2 vanilkové cukre, 250g masla alebo Hery, 2-3 banány...
Na plnku č.2: 2 PL polohrubej múky, 300 ml mlieka, 2 PL kakaa, 150 g práškového cukru, 250g masla alebo Hery, môžeme dať aj 2 PL rumu, 2-3 banány...
Na poliatie čokoláda a Cera.

Varianta 2 /prvú časť som nestíhala fotiť, ale robí sa obdobne ako druhá varianta/: Oddelíme bielky od žĺtkov, múku zmiešame s orechami /pri klasickej variante s kakaom/ a kypriacim práškom, k žĺtkom pridáme sneh...
Z bielkov vyšľaháme dotuha, žĺtky s cukrom do penista a nastriedavo ku žĺtkom primiešame zľahka tuhý sneh z bielkov a múčnu sypkú zmes...
Cesto rozotrieme na plech vyložený na papier na pečenie a urovnáme...
...tak isto to potom zopakujeme s kakaovým cestom a pečieme na 180 stupňov asi 15 minút.
Takto ho máme upečené :-)
Na plát upečeného cesta, asi do 2/3 si položíme valček na vaľkanie cesta /grif mojej maminy/ a cez valček cesto prehneme a necháme vychladnúť..
Takto to vyzerá, potom sa nám cesto potom nezlomí, keď začneme plniť...zopakujeme aj s druhým cestom...
Pripravíme si plnky: do prvej - klasickej /kakaovej/ varianty si dáme zovrieť mlieko s vanilkovým cukrom a sparíme ním zomleté orechy. Necháme vychladnúť a vyšľaháme s maslom alebo s Herou. Do druhej - našej /orechovej/ varianty si zmiešame múku s mliekom a uvaríme hladkú, hustú kašu. Heru alebo maslo vyšľaháme s cukrom a kakaom /prípadne aj rumom/ a po častiach všľaháme vychladnutú kašu.
Vychladnuté cesto si opatrne odvinieme, dávame pozor, aby sa nám predsa len neprelomilo, a nedávame ho úplne na plocho, ale jednu časť si o niečo oprieme.
Na 1/3 cesta si natrieme si asi polovicu plnky, na ňu naukladáme olúpané banány vcelku...
...na banány natrieme zvyšok plnky a zarovnáme.
Priklopíme druhou časťou cesta a jemne pritlačíme.
Naplnené koláčiky si dáme stuhnúť do chladničky /mne sa osvedčila manipulácia s papierom na pečenie/.
Po stuhnutí oblejeme čokoládou, ktorú sme si rozpustili s Cerou podľa fantázie dozdobíme. Necháme ešte stuhnúť a krájame...