Marhuľový kompót ♥♥♥



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Umyté, odkôstkované marhule natlačíme do porhárov, dobre natrasieme aby sa vyplnili prázdne miesta, zalejeme horúcim sirupom, okraje pohárov dobre poutierame do sucha a poriadne uzavrieme viečkami a strerilizujeme 20-25 minút pri teplote 85 stupňov. Príprava sirupu: na 1l vody 700g cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

NA ZÁKLADE DOTAZOV dopĺňam a upravujem, lebo asi sme sa nepochopili, alebo som zle napísala, preto chcem dodať že pekáč vkladám už do predhriatej rúry napísala som cca 180 stupňov, vložím a potom odsledujem perlenie v pohároch, teda retiazku z buliniek ktoré stúpajú zo dna na hor, teda keď bublinky začnú naskakovať znížim teplotu na 85 stupňov a potom pri tejto teplote by mala byť doba sterilizácie 20-25 minút. Asi som sa zle vyjadrila s tým začiatkom perlenia a celkovou dobou sterilizácie keď som si to teraz po roku čítala, preto upresňujem. Nič nie rozvarené, ani na blato, sú výborné, na fotke sú zavarené z minulého roka, sladkosť teda pomer cukru na 1l vody je naozaj dobrá. Takto som zavarála prvý krát minulý rok, lebo vždy som robila na sporáku a dlho to trvalo keď je veľa pohárov, ale bola som spokojná. Asi som sa zle vyjadrila v súvislosti s dobou sterilizácie a tým perlením. Teraz budem znova takto zavárať a ešte raz si to premerim, asi toľko.

Sterilizácia v elektrickej rúre: Na dno rúry alebo na mriežku v najnižšej polohe položíme pekáč, prípadne plech a naplníme ho do výšky 1-2cm horúcou vodou. Na dno pekáča dáme utierku aby poháre neboli priamo na plechu. Poháre, bezpodmienečne rovnakej veľkosti a obsahu postavíme do vody. Poháre sa nesmú dotýkať. Teplotu nastavíme na 180 stupňov. Doba sterilizácie začne bežať v okamihu "perlenia", teda vtedy, keď v malých intervaloch po sebe začnú stúpať blublinky (treba odsledovať). Po dosiahnutí okamihu perlenia znížime teplotu na sterilizačnú teplotu pri marhuľkách 20-25 minút na 85 stupňov.
Po uplynutí doby sterilizácie poháre ihneď vyberieme z vody, ja ich ešte pootáčam, zakryjem uterákom a nechám do druhého dňa úplne schládnuť.