Ryžový nákyp s marhuľovým kompótom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g ryže, 1 liter mlieka ( môže aj 0,5 l mlieka + 0,5 l vody ), štipka soli, 1 lyžica kr. cukru, 7 dcl pohár zaváraných marhúľ ( aj s nálevom ), cca 1 cm-ový pásik masla, 2 bal. vanilkového cukru, 2 vajíčka ( rozdelíme na žĺky a bielky ), za hrsť hrozienok

POSTUP PŘÍPRAVY

Ryžu si dáme variť do väčšieho hrnca, zalejeme ju mliekom a ochutíme soľou a cukrom, necháme variť na miernom plameni. Keď nám ryža aspoň trochu ochladne, pridáme nálev z marhúľ, maslo, vanilk. cukor, 2 žĺtky a hrozienka. Všetko premiešame, zmes má byť polotekutá. Zapekaciu nádobu si vymastíme maslom a dáme polku ryže. Na ňu poukladáme marhule a druhú polku ryže. po okrajoch nádoby ešte dáme kusky masla a dáme piecť na cca 200 stupňov cca 30 minút. polsedných 5 minút zvýšime teplotu na 250 stupňov a pripravíme si sneh. vyšľaháme 2 bielka s 2 lyžicami kr. cukru a dáme na ryžu. pečieme ešte asi 1-2 minútky, pozor, sne veľmi rýchlo hnedne.
prajem dobrú chuť.