Ríbezle ako brusnice (recept manželovej babky - naozaj vynikajúci)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg ríbezlí * 275 ml vody * 125 ml ocot * 650 g kryšt. cukor * 4 klinčeky * 1 lyžička mletej škorice

POSTUP PŘÍPRAVY

Takže baby takýto recept tu už je, ale nepodobá sa na tento...je to naozaj vynikajúce, ja som to nepoznala až kým som nespoznala manžela...ríbezle sme mali stále plno, ale obyč. zavárané nie sú dobre a čerstvé vydržia krátko...dnes to robím každý rok aspoň z 20 dávok pretože my to papáme k všetkým druhom mäsa a ku zemiakovej kaši to je lahôdka... a začína čas ríbezlí :)

125 ml vody necháme zovrieť a pridáme 125 ml octu. Umyté ríbezle prelejeme vriacim roztokom a hneď scedíme. Do hrnca dáme 150 ml vody, cukor, škoricu, klinčeky, samozrejme ríbezle a za stáleho miešania varíme 10 minút. Vyberieme klinčeky a plníme do fliaš. Obrátime hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Takto by mali vydržať, ale ja ich pre istotu vždy na druhý deň aj zavarím. Presne takto robím aj čisté brusnice, ale na ríbezlé nemajú :)

Ríbezle...pridala som prvýkrát aj skorých čiernych...a chutia rovnako :)
Očistené...
Precedené s prevareným octom a vodou...
Voda, cukor (dala som len 0,5 kg lebo doma som viac nemala,ale vôbec to nevadí...nie sú akurát až také sladké), škorica, klinčeky...
Začínam variť...
Uvarené...tentokrát som ich varila presne od položenia hrnca na sporák 6,5 minúty...a zdalo sa mi to tak akurát dosť...možno preto, že som ich už mala doma dva dni a boli trošku zmäknuté...čas varenia nechám na vás...len nech to prejde varom a chute s spoja...
Z jednej dávky asi 4x 3dcl fľašky...