Koláč z kyslého mlieka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 šálky kyslého mlieka /plnotučného/ /približne 2 dcl šálky/ , 2 šálky kryštálového cukru, 2 šálky polohrubej múky, 1 šálka hladkej múky, 1 celé vajíčko, 1 šálka oleja, 2 PL kakaa, 1 PrDoPeč, hrozienka a nasekané oriešky podľa chuti.

POSTUP PŘÍPRAVY

Šáločku som používala 200 ml. Piekla som na menšom plechu tj. 25x35 cm. Netreba nič miešať dopredu, pretože je zbytočné vymiešavať vajíčko do peny, keď ho potom zalejete kyslým mliekom, takže aj tak spadne. Všetky suroviny si dajte do jednej misky a pustite do toho mixér. Poriadne vymiešajte. Do vymiešaného môžete pridať hrozienka, alebo sekané akékoľvek orechy, alebo aj to aj to... Chutiam sa medze nekladú... Plech si vymažte nejakým tukom /maslom, smetolom, olejom/ vysypte polohrubou múkou, vylejte tam pripravenú poriadne vymixovanú masu. Tento koláčik je potrebné piecť pomaly ako bábovku, pretože keď ho tresknete na 180 st. tak sa Vám spodok a okraje priškvaria a stred ostane surový. Takže pečte na 150 - 160 st. a ak treba tak aj hodinu. Na kontrolu občas pichnite špajdlu a uvidíte. Len neotvárajte rúru približne prvých 20 min. aby Vám neklesol a neoťažel. Určite podľa oka uvidíte. Po upečení si vymiešajte jednu kyslú pochúťkovú smotanu s akoukoľvek horkou čokoládou / asi tak 120-150 g/ môžete použiť aj zbytky čokoládok po deťoch z kinder vajíčok alebo podobne. Dajte čokoládky do mikroténového sáčku a v mikrovlnke pomaličky topte. Vždy zapínajte MV len tak na 10 sek. a rukou čokoládu vo vrecku pomieste a znova na 10 sek. a takto až kým čoko neroztopíte, keď si dáte naraz na 40sek. čokoláda sa vám v mikrovlnke pripečie. Potom zmiešať so smotanou a rozotrieť na koláčik. Úspech zaručený...

Vymiešané suroviny na plechu, posypané sekanými orechmi. Pred pečením
Upečený, natretý smotanou s čokoládou.