kávová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

8 bielkov, 280g práškového cukru, 110g mandlí alebo orechov, 120g polohrubej múky, mandľové lupienky

KRÉM:
140g práškového cukru, 250ml smotany na šľahanie, 40g hladkej múky, 250g masla, 120ml silnej čiernej kávy (prefiltrovanej, alebo instantnej)

POSTUP PŘÍPRAVY

Z bielkov a práškového cukru ušľaháme tuhý sneh. Jemne doňho primiešame mleté mandle (orechy) a polohrubú múku. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a dáme ho upiecť.
Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojíme na tri (dve) časti a každý pokvapkáme kávou.
Žĺtky, cukor, smotanu a hladkú múku miešame nad parou 20-30 min., kým nevznikne hustý puding. Vychladnutú masu postupne pridávame do rozšľahaného masla a za stáleho miešania prilejeme asi 100 ml kávy (presné množstvo podľa konzistencie krému). Rozkrojený korpus spojíme krémom, ktorým natrieme aj celý povrch torty.
Boky torty ozdobíme mandľovými lupienkami, vrch zvyšným krémom,alebo zrnkami kávy.