Obratený pivný koláč s hruškami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250ml čierneho piva, 4 PL medu, 2 PL melasy, 1/2 ČL sody, 3 velké vajcia, 160 g cukru, 170 ml oleja, 140 g polohrubej múky + 130 g hladkej múky, 1 a 1/2 ČL PDP, štipka soli, 1 ČL mletej škorice, 1/4 ČL mletého klinčeka, 1/4 ČL mletého muškátového orieška, 3/4 ČL mletého kardamónu, 10 g strúhaného zázvoru (alebo sušený) Na karamelizované hrušky: 4 veľké hrušky (ošúpané), šťava z jedného citrónu na pokvápanie, 100 g cukru, 50 g masla, štipka mletého badyánu

POSTUP PŘÍPRAVY

Pivo vlejte do kastrólka a zvarte spolu aj s melasou a medom. Odstavte a prisypte sodu. Zmes vypení, ale po chvíli pena opadne.
Hrušky nakrájajte na osminky a pokvápte citrónom, aby nezhnedli. V panvici rozpustite maslo, vsypte cukor a zamiešajte. Pridajte badyán a už bez miešania nechajte skaramelizovať. Hneď ako zmes začne hustnúť, vložte do nej hrušky a 10 15 minút nechajte na miernom ohni pobublávať, kým všetko nezhustne.
Medzitým zmiešajte obe múky s koreninami, PDP a soľou.
V miske ušlahajte vajcia s cukrom, prilejte olej a pivo s melasou a medom. Pridajte múku so zázvorom a premiešajte.
Trúbu predhrejte na 170 stupňov, teplovzdušnú na 150 stupňov.
Pekáčik či formu vymažte maslom, na dno naklaďte karamelizované hrušky a zalejte cestom. Pečte asi 50 minút. V pekáči nechajte 5 minút chladnúť na kovovej mriežke, potom vyklopte.

Pivo vlejte do kastrólka a zvarte spolu aj s melasou a medom. Odstavte a prisypte sodu. Zmes vypení, ale po chvíli pena opadne.
Hrušky nakrájajte na osminky a pokvápte citrónom, aby nezhnedli. V panvici rozpustite maslo, vsypte cukor a zamiešajte. Pridajte badyán a už bez miešania nechajte skaramelizovať. Hneď ako zmes začne hustnúť, vložte do nej hrušky a 10 - 15 minút nechajte na miernom ohni pobublávať, kým všetko nezhustne.
Medzitým zmiešajte obe múky s koreninami, PDP a soľou. V miske ušlahajte vajcia s cukrom, prilejte olej a pivo s melasou a medom. Pridajte múku so zázvorom a premiešajte.
Hotové cesto
Pekáčik či formu vymažte maslom, na dno naklaďte karamelizované hrušky a zalejte cestom.
Zaliate cestom. Pečte asi 50 minút. V pekáči nechajte 5 minút chladnúť na kovovej mriežke, potom vyklopte.
Upečený koláč nádherne prepoňal celý byt.
Po pár minútach chladnutia opatrhne preklopíme, hrušky sa trošku lepili na dno, preto je taký všeliaký :). Koláč najlepšie chutil po pár hodinách státia, alebo na druhý deň. Tie koreniny ho robia jedinečný a hrušky vláčny. Dobrú chuť.