letné osvieženie



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

korpus: 4 vajcia, 20 dkg polohrubej múky, 15-20 dkg kr.cukru, 0,5 dcl vody, 0,5 dcl oleja, 1/2 prášku do pečiva plnka 1: 1 veľký jahodový kompót /príp. iný/, 2 jahodové pudingy /príp. zlaté klasy/, 1-2 pol. lyžice kr. cukru, 1 kyslá smotana plnka 2: 250 ml smotany na šľahanie, 1 stužovač alebo 1 čaj. lyžica drvenej želatíny, 1 pol. lyžica cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do penista, pridáme vodu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva, nakoniec zľahka zašľaháme sneh z bielkov. Ak je cesto pred pridaním snehu príliš husté, pridáme ešte 2-3 pol. lyžice vody. Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 27-28 cm. Pečieme v predhriatej rúre, kým cesto na špáradlo sa nelepí. Osobne pečiem pri teplote 150-160°C asi 25 minút.

Kompót scedíme, ovocie poukladáme na upečený korpus. Z pudingových práškov, šťavy z kompótu doplnenej vodou na 0,8 l, cukru uvaríme puding. Za stáleho miešania vychladíme v studenej vode. Po vychladnutí vyšľaháme s kyslou smotanou. Plnku nalejeme na ovocie.

Nakoniec vyšľaháme šľahačku so stužovačom a cukrom, osobne mám radšej rozpustiť želatínu v pol. lyžici vody a zmiešať so šľahačkou podľa návodu (najprv pridám 1-2 lyžice šľahačky do rozpustenej ale nie vriacej želatíny, potom túto zmes vylejem do šľahačky a rýchlo vymiešam len varechou) a vylejem na plnku. Zarovnám, ozdobím posypom a nechám stuhnúť.

Už sme to jedli aj po 2 hodinách chladenia, samozrejme je lepšie, ak to chladne v chladničke dlhšie. Skúšala som šľahačku vyšľahať aj so Solamylom, držala perfektne, dokonca som mohla vrecúškom zdobiť, pretože pri želatíne šľahačka najprv zredne a tuhne až v chlade.

Skúšala som už s broskyňovým kompótom, čučoriedkovým kompótom, s višňami sterilizovanými s cukrom bez vody, ale aj s kávou. Niekedy som smotanu zamenila bielym jogurtom. Vždy to chutilo ináč a bolo to vynikajúce.

Tak dobrú chuť.

pohľad zboku