Kapustové posúchy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg polohrubej múky, 2 vajíčka, mlieko, 150 ml oleja + olej na vyprážanie, 1 droždie, cukor, soľ, 1 sáčok (kg) kyslej kapusty, slaninka, 1 konzerva šampiónov, vegeta, sladká paprika, rasca, čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv si pripravíme kapustovú plnku. Slaninku si nakrájame na kocky a dáme na troške oleja opiecť, keď bude slaninka opečená, pridáme kapustu a hubky z konzervy. Podlejeme trochou vody, ochutíme vegetou, rascou, trochou mletého čierneho korenia a zafarbíme sladkou paprikou. Dusíme, kým kapustička nebude mäkká a potom necháme plnku vychladnúť.
Ďalej si pripravíme klasické kysnuté cesto (ale na slano! Bez cuku! Cukor ide len do kvásku) . Do hrnčeka zarobíme kvások a necháme ho pekne na teplom mieste vyrásť. Do misy dáme trištvrte kila múky, 2 vajíčka, 150 ml oleja, 1 malú lyžičku soli, už vyrastený kvások a mliečko podľa potreby. Zarobíme cesto a necháme ho vykysnúť. Potom si cesto na doske rozvaľkáme a veľkým (naozaj veľkým) pohárom alebo hrnčekom vykrajujeme kruhy. Lyžicou dáme na vykrojené cesto kapustovú plnu, prehneme polku cestička a kraje spojíme. Robím ich vlastne do takých polmesiačikov. Ale dajte si pozor, aby ste nedávali plnku s veľkým množstvom šťavy, inak budete mať cesto mokré. Je lepšie si plnku trošku vyžmíkať. Keď už máme cestíčko naplnené, vypražíme posúchy z oboch strán na miernom ohni a hotové položíme na servítku, nech nám prebytočný tuk odsaje. Mne ich z tejto dávky vyjde asi tak 20 a sú fakt dobré a sýte! Najlepšie chutia, keď sú ešte teplé.