
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 2 vajíčka, 1 hrnček krupicového cukru,1 vanilkový cukor, ½ hrnčeka oleja, 1 hrnček mlieka, 2 hrnčeky hladkej múky, 1 prasok do peciva , 2lyžice kakaa, jahody ( ja som mala mrazené, ale myslím že čerstvé budú lepšie :) . Plnka: ½ litra mlieka, 2 krát zlatý klas, 125 g masla, 500 g tvarohu, cukor podľa chuti, (rum) Poleva: 150g čokolády na varenie, 2 kyslé smotany
POSTUP PŘÍPRAVY
Postup:
Zo surovín si vymiešame cesto. Rozdelíme ho na polovice. Do jednej dáme kakao. Na vymastený a múkou vysypaný plech nalejem najprv biele cesto a potom hnedé. Na cesto poukladáme kúsky jahôd (jahody som si trošku poprášila hladkou múkou, aby mi neklesli na spodok cesta). Pečieme cca 20 min pri teplote 180 stupňov( aspoň v mojej rúre vo vašej možno viac možno menej ).
Z mlieka a zlatého klasu si uvaríme hustý puding, ešte do teplého vmiešame maslo necháme vychladnúť a potom primiešame tvaroh (cukor dávam, keď varím zlatý klas). Do plnky môžeme pridať aj pár kvapiek rumu ale to už je na Vás (ja som nedávala).Plnku natrieme na vychladnuté upečené cesto.
Rozpustíme si nad parou čokoládu a potom do nej primiešame kyslé smotany a natrieme na plnku. Natieram lyžicou a potom urobím vzor vidličkou.
Koláčik dáme na pár hodín do chladničky.
Inšpirovala som sa receptami z českého a slovenského MMB.
Koláčik je veľmi svieži a chutný :)
![]() |
upečené... |
![]() |
natretý plnkou... |
![]() |
a nakoniec poleva z čokoládky a smotany :) |