Oriešková roláda...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajcia, 4 PL polohrubej múky, 4 PL práškového cukru, 1 PL oleja, štipka kypriaceho prášku...150 g lieskových orieškov, 1 Zlatý klas, 400 ml mlieka, 1 vanilínový cukor, 150 g práškového cukru, 250 g masla, džem, asi 1-2 PL práškového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, žĺtky s cukrom vyšľaháme so penista, múku zmiešame s kypriacim práškom. Do žĺtkov striedavo vmiešame múčnu zmes a tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme na 180 stupňov do zlata. Ešte horúce aj s papierom zvinieme do utierky a necháme vychladnúť.
Oriešky na panvici opražíme /budú mať krajšiu vôňu a intenzívnejšiu chuť/, horúce vysypeme do čistej utierky, a zvinieme. Utierkou drhneme oriešky dovtedy, kým nie sú zbavené šupky. Potom ich necháme vychladnúť a zomelieme...Z mlieka, vanilínového cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do penista a postupne všľaháme vychladnutý puding a asi 2/3 zomletých orieškov. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, natrieme džemom, plnkou /trochu si necháme navrch/ a zvinieme /ale bez papiera/. Vrch rolády ešte potrieme plnkou a posypeme orieškami zmiešanými s práškovým cukrom...