Sushi maki



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pre dve osoby: 250 g sushi ryže, 3 plátky nori (riasy), krabie tyčinky, avokádo, ryžový ocot, hnedý cukor, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Viď obrázkový postup

Toto sú základné ingrediencie - ryža, riasy a ocot - odporúčam zaobstarať si vyslovene lepivú SUSHI ryžu, pretože s klasickou to síce na prvý pohľad nahradíte, ale chuť je iná.
Varenie ryže - kapitola sama o sebe:) Ja si najprv ryžu (cca 250 g) vložím do hlbšej misky, zalejem studenou vodou a premývam, kým nie je voda kalná. Potom ryžu preložím do sitka, nechám odkvapkať a tento postup zopakujem takých päťkrát. Umytú ryžu napokon vložím do hrnca a zalejem cca 350 ml studenej vody (čo je asi približne 1 cm nad úroveň ryže). Varím pod pokrievkou na miernom ohni, kým sa voda neodparí. Odstavím z ohňa a nechám "dôjsť" (pod pokrievkou) asi 10 minúť.
Medzitým si pripravím nálev na ryžu - 3 PL sushi octu, 2 ČL hnedého cukru (ak nemáte, aj biely bude ok) a pol ČL soli. Toto vštko treba spolu riadne rozmiešať, aby bol nálev číry a neplávali v ňom ešte kryštáliky cukru alebo soli. Aby to išlo ľahšie, môžte ocot trocha ohriať, ale ja to nerobievam.
Uvarenú a odstátu ryžu preložíme do keramickej alebo sklenenej misky, necháme vychladnúť. Avšak ešte pred chladením do (horúcej) ryže rovnomerne rozlejeme pripravený nálev a (najlepšie) drevenou varečkou poriadne premiešame. Ale dávame pozor, aby z toho nevznikla kaša:)
Ja som do náplne použila krabie tyčinky a avokádo, ale tú sa fantázii medze nekladú - môžte použiť na pásiky nakrájanú uhorku, omeletu, údeného lososa a pod. Skrátka, čo vám chutí.
A ideme nato - pripravíme si bambusovú podložku na vytváranie roliek. Dostať kúpiť v ázijských potravinách.
Na podložku si dáme jeden plát riasy nori (lesklou stranou na spodok, tá drsná je navrchu). Pripravíme si misku s vodou, pretože sushi ryža je naozaj LEPKAVÁ. Skôr než si ryžu naberiete do ruky, poriadne si namočte prsty do vody (nech z nich kľudne tá voda aj kvapká), pretože vás bude triafať sľak, ako sa bude lepiť:) Ryžu rovnomerne rozkladajte na riasu (asi v 0,5 až 1 cm vrstve) a po každom nabratí ryže namočiť prsty do vody !!!!!. Na vrchnom okraji riasy nechávajte centimetrový pás voľný.
Asi takto:) Približne v jednej tretine riasy si naukladajte to, čo chcete mať vo vnútri a ide sa rolovať...
Najprv zbalíme časť, kde je plnka a po celej dĺžke kompaktne stlačíme...
...potom zrolujeme zvyšok (samozrejme dvomi rukami) a v závere opäť po celej dĺžke stlačíme do podoby valca.
Tadáááá....a valec je hotový:)
Potom nám už len ostáva rolku rozkrájať. Na to treba určite poriadne ostrý nôž, vyšší pohár so studenou vodou a papierovú utierku. Postup: nôž namočíme do vody a prekrojíme rolku v strede. Samozrejme, že mrcha lepkavá ryža sa na nôž hneď nalepí, preto ho treba utrieť do papierovej utierky a pred ďalším krájaním opäť namočiť do vody. Dve vzniknuté časti rolky potom už krájajte na asi 1-1,5 cm kúsky. Nezabúdať: pred každým rezom namočiť nôž do vody! Sushi sa papá so sójovou omáčkou, v ktorej rozmiešame trocha japonského chrenu - wasabi. A takto to vyzeralo u nás:)
...a ešte jedna vec - nakladaný zázvor - tiež jedna z príloh sushi. Môj muž bez neho sushi nezje, ale ja ho naozaj ku šťastiu nepotrebujem:)