Carbonary - ako ich robím ja
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
špagety, oravská slaninka, cesnak, smotana na varenie (alebo kyslá smotana), vajíčka (1 ks na jednu osobu), parmezán, soľ, korenie
POSTUP PŘÍPRAVY
1. špagety (alebo iné cestoviny podľa chuti) uvaríme al dente
2. kým sa varia cestoviny, osmahneme na panvici na kocky pokrájanú oravskú slaninku, stlmíme plameň a pridáme niekoľko strúčikov nožom rozpučeného cesnaku (neskôr ho vyberieme) a necháme jemne smažiť so slaninkou. Oheň nesmie byť príliš prudký, cenak by zhorkol.
3. v miske rozšľaháme 2 celé vajíčka (ak varíme pre dve osoby), pridáme soľ, korenie, zalejeme smotanou na varenie (cca 3 dcl), pridáme na jemno postrúhaný parmezán (ja ho tam dávam veeľa, chutí nám to tak najviac) a všetko spolu zmiešame.
4. z panvice vyberieme cesnak a pridáme uvarené cestoviny ( najlepšie aj s trochou vody z varenia, nie však veľa, stačí tak 1,5 dcl), premiešame ich so slaninkou.
5. prilejeme prichystanú zmes smotany, vajíčka a parmezánu, premiešame a necháme len veľmi krátko ohriať, omáčka má ostať tekutá. Odstavíme z plameňa a ihneď podávame. Na vrch posypeme parmezánom.
Pozn: v čase tehotenstva som sa nechcela vzať tejto dobroty, tak som si recept trochu upravila: pridávam viac smotany a nechávam dlhšie prevrieť omáčku, aby sa vajíčka dobre uvarili. Omáčka je takto trochu hrčkavá, ale chuťovo je stále veľmi dobrá a navyše sa nemusíte báť slamonely.