Kura na soli - super chrumkavé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kura (asi 1,5 kg), 1 kg soli (akejkoľvek) - toť vsio:)

POSTUP PŘÍPRAVY

Kuriatko poriadne umyjeme zvonka aj zvnútra a osušíme papierovou utierkou. Do plechu (ja najradšej používam jednorazový alumíniový, ktorý na záver nemusím umývať a iba bachnem do koša) nasypeme celé kilo soli a rovnomerne ju "roztrasieme" po plechu. Na soľ pekne bruškom hore položíme osušené kuriatko (to už nesolíme a ani ničím iným neochucujeme) a takto pekne-krásne ho vložíme do vyhriatej rúry. Pečime cca 1 hodinu na 200 °C (ja zapínam aj ventilátor). Po hodine kura prevrátime na druhú stranu a pečieme asi 30 minút. Ja zvyknem po uplynutí tejto polhodinky kura prevrátiť naspäť ešte raz, tak na asi 15 min, aby chytilo super chrumkavú kôrku. A môžme podávať - so zemiakovou kašou, ryžou alebo len tak s čerstvým pečivom a zeleninou.

Kuriatko pripravené na pečenie...
...a práve vytiahnuté z rúry.