Biela roláda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Roláda:5 vajec, 100g kryšt. cukru, 1 PL oleja, 150g polohrubej múky, 1 lyžičky pdp, PLNKA: 3 vajcia, 4 PL kryštálového cukru, 4 PL polohrubej múky , štipka pdp, 2 PL kakaa, 100 ml rumu, 100 ml jahodového alebo malinového sirupu džem, Krém: 50g palmarinu, 50g práškového cukru, Biela hmota:130g práškového cukru, 130g sušeného mlieka, 130g Cery, čokoládová poleva

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridáme kryštálový cukor, žĺtky a lyžicu oleja. Nakoniec zľahka primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečené cesto zavinieme aj s papierom. Vychladnutú roládu rozvinieme, stiahneme z nej papier, potrieme džemom a pozdĺž dlhšieho okraja cesta vytvoríme z pripravenej plnky valček. Cesto opäť zrolujeme. Plnka: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame 4 lyžice kryštálového cukru, žĺtky a 4 lyžice múky so štipkou kypriaceho prášku. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečené vychladnuté cesto rozmrvíme do misy, pridáme 2 lyžice kakaa, 3 lyžice džemu, rum, sirup a spracujeme na tuhú hmotu. Krém: Palmarin s cukrom dobre vymiešame a touto zmesou natrieme povrch rolády. Biela hmota: Zo sušeného mlieka, práškového cukru a tuku vypracujeme tuhšiu hmotu, ktorú vložíme do igelitového vrecka (2540 cm)a vyvaľkáme. Vrecko z jednej strany rozstrihneme, hmotu preklopíme na roládu a mierne pritlačíme. Povrch rolády ozdobíme čokoládovou polevou.

cesto na roládu
zrolované aj s papierom. nemám postup prípravy plnky, lebo ja som piekla 12 drudov zákuskov a mala som veľa orezkov, čo som použila ako valček miesto plnky, ale v postupe je to rozpísané.
hotovo