Bryndzové slané pečivko
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g polohrubej múky (u mňa Promix UK), 200 g v šupke uvarených zemiakov, 200 g masla, 200 g bryndze, 1 žltok, soľ, 1 malá lyžička pdp. Na potretie 1 bielok, rasca
POSTUP PŘÍPRAVY
Naša dnešná mňamka pripravená k pozeraniu hokeja. Upozorňujem, že ja som robila z dávky 125 g (čiže som múku a zemiaky prispôsobila gramáži bryndze).
|
Uvarené zemiaky ošúpeme a vidličkou dobre roztlačíme, alebo postrúhame. |
|
Pridáme múku, |
|
...bryndzu... |
|
... maslo, 1 lyžičku pdp, soľ a vymiesime hladké cesto. |
|
Kedže bezlepková múka sa správa inak, vymyslela som tento zlepšovák. Možno použiť aj pri normálnej múke, alebo ak chcete postupujte normálnym spôsobom, t.j. rozvaľkajte cesto na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujte radielkom tyčinky. Ja som si z cesta kus odobrala, rozvaľkala do šúľočka. |
|
Potom pokrájame na cca 1 - 1,5 cm kúsky. |
|
Konce odrezaného cesta trochu pomúčime, rovnako spodok pohára a pohárom "capneme" po ceste. |
|
Takto to vyzerá. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie |
|
Potrieme bielkom a posypeme rascou, môžeme aj syrom. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov do zlatova, zase som zabudla odsledovať čas, ale cca 20 - 30 min. treba sledovať. |