Medové rezy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na 5 plátov na taký menší plech o rozmeroch 36 x 25 cm. 500 g hladkej múky, 2PL slivkového lekváru, 150 g kryštálového cukru, 1 PL perníkového korenia, 1 vanilkový cukor, 4 PL medu, 60 g masla alebo smetólu, 1 prášok do pečiva, 1 vajíčko, 1 dcl mlieka. Na natretie plátov: 1 slivkový lekvár, 2 bielka, 4 PL kryštálového cukru, 1 maslo.

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky suroviny zmieste, zabaľte do fólie a dajte na hodinku dve do chladničky. Popri tom si pripravíte krém: väčšinou sa robieva do medových klasický varený zlatý klas. Ale ja robím nad parou varený z dvoch bielok, 4 lyžíc kryštalového cukru a 1 masla. Keď nám cesto momentík odleží, pripravíme si podložku, ktorú poriadne poprášime hladkou múkou a na nej si celý kúsok cesta "rozšúľame" rukami do rovnomerného valčeka a ten rozkrojíme na 4 časti - píšem na 4 časti, ale z tohoto množstva Vám v pohode vystačí na 5 plátov, pretože z odrezkov z tých 4 urobíte v pohode ešte aj 5ty plát. Na riadne pomúčenej podložke natenko rozvaľkáme a dávame piecť na opačnú stranu plechu, plech už nemusíte mastiť, ale podsypte trošku múkou, aby sa cesto neprilepilo. Pred pečením napichajte cesto vidličkou, tak sa vám nestane že sa vám narobia bubliny a kopčeky. :) Nepečte dlho, lebo cestá sú tenučké a spálili by sa. Nechajte len tak, aby mali krásnu farbu. Hneď ako vytiahnete z rúry, cesto preložte na pripravenú podložku a natrite na ešte teplé tenkú vrstvu slivkového lekváru. Takto si pripravte postupne všetky pláty. Natrite aj ten posledný. Potom budete natierať pláty tenkou vrstvou krému. Stačí tak 4- 5 mm vrstva. Druhý, tretí a štvrtý plát ukladajte na krém nenatretou stranou, posledný plát položíte na krém tou stranou na ktorú ste natreli slivkový lekvár. Teraz koláčik položte na podložku, ktorú si vysteliete igelitom, alebo na plytký pekáč a priložte ďalším pekáčom, zaťažte knihami, alebo časopismi !!! rovnomerne!!! a nechajte odpočívať do druhého dňa. Najlepšie aj 20 hodín. Potom si roztopte čokoládku a polejte vrch a nechajte vytuhnúť. Každá čokopoleva sa dá krásne nakrájať.. stačí malý trik... pred krájaním si pripravte vysokú nádobu, ja používam veľký mix od tupperwaru, do ktorého si vložím 3-4 nože a zalejem ich horúcou vodou piramo z kanvice. Nechám nože 5 min. nahriať a takto pomaly krájam.. Nože striedajte a každý pred rezaním utrite od vody do utierky. Krájajte pomaly a pozorne a vtedy budete mať úhľadné kúsky bez popraskanej čokolády.

rozvaľkaný a orezaný plát nachystaný na pečenie.. ešte nie je "poďubaný" .. :) :)
"poďubaný" a upečený plát
a tuto práve pokrájaný a nazdobený krémovými kvetinkami. Radím ... nezdobte si koláčik týmto posypom čo ja, lebo pri krájaní prídete na to prečo som Vám to povedala... :) :) :)
hotové nakrájané.. :)
a ešte jeden dnes / 24.4.2011/ upečený.. pre Katku.. :)