
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 500g hladkej múky, 250g masla, 2 žĺtky, štipka soli, 4 PL práškového cukru, 1ČL prášku do pečiva, trochu vody podľa potreby ( 4-6 PL ), PLNKA: 1 liter mlieka, 80g polohrubej múky, 230g práškového cukru, štipka soli, postrúhaná kôra a šťava z 2 veľkých citrónov ( alebo 3 menších ), 8 žĺtkov, SNEH: 10 bielkov, štipka soli, 1 vanilkový cukor
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento výborný koláčik som objavila na jednom českom blogu ( http://beaute.blog.cz/0905/francouzsky-citronovy-kolac-tarte-au-citron ) a nedá mi nepodeliť sa s Vami o oň. Ľahký, svieži, ideálny na teplé dni. Z tohto množstva, ktoré uvádzam vyjde koláč na klasický veľký plech, ak ho chcete robiť do tortovej formy, treba urobiť polovičnú dávku...
Ako prvé si urobíme cestíčko, zmiešame suroviny a vytvarujeme bochník, ktorý dáme do chladničky stuhnúť na pol hodiny.
Kým cesto tuhne, pripravíme si plnku. 2/3 mlieka dáme variť do hrnca spolu s cukrom, citrónovou kôrou a štipkou soli za stáleho miešania. Do zvyšnej 1/3 mlieka rozmiešame múku. Keď mlieko s cukrom začne vrieť, prilejeme rozmiešané mlieko s múkou a varíme, kým hmota nezačne hustnúť. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Keď je už hmota trocha vychladená, primiešame žltky a prilejeme citrónovú šťavu. Plnku necháme vychladiť.
Z chladničky vyberieme cestíčko a vyvaľkáme ho na rozmer plechu. Ja zvyknem odtrhnúť papier na pečenie a podstrčiť ho pod vyvaľkané cesto a tak preniesť na plech ( plech už potom netreba vymazať ). Na plechu cesto ešte pred pečením popicháme vidličkou a dáme ho predpiecť do vyhriatej rúry na 210°na 10minút.
Kým sa nám pečie cesto, tak nám plnka vychladla. Po vybratí cesta z rúry, nalejeme naň plnku a dáme piecť na ďalších 25minút na 180°.
Kým sa pečie koláč s plnkou, vyšľaháme si sneh z 10tich bielkov ( 8 z plnky, 2 z cesta) cukru a štipky soli.
Keď sa upečie koláč s plnkou, teplotu znížime na 120° a na koláč natrieme sneh z bielkov a dáme ho dopiecť na 10-15min do zlatista.
Podávame najlepšie vychladený :)