Mäsová plnka alebo veľkonočná baba



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

10 rožkov, 10 vajec, cca 30 dkg údené mäso, 1 noha údenej klobásy - najlepšie domáca a nie veľmi vysušená, ušené huby - 2 hrste, mladá cibuľka aj s vňaťou, petržlenová vňať, cca 1 PL bravčová masť, mlieko a vývar z údeného v pomere 1:1 na poliatie rožkov, MČK , soľ, cca 1 ČL prášok do pečiva, klasické kravské maslo - na vymazanie, aj na zapečenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept nie je nič nové, prevratné alebo zarážujúce dych. Moja família si ale pýtala mäsovú plnku s hubami a keďže je tých receptov na mraky, tak som si povedala, že stačí do toho s nejakou mierou pridávať veci, ktoré nám chutia a nemôže to byť zlé.....Ale....keď som na ochutnanie nakrájala pár kúskov, tak som utekala zachrániť aspoň nejakú foto a na papier som načmárala v poznámkach suroviny, pretože výsledok bol ku podivu úúúžasný :-)))
Vopred sa ospravedlňujem za pridanie svojho receptu-nereceptu, ale ak to zapatroším na papieri ako sa mi už neraz stalo, budem veľmi ľutovať....že som neobetovala pár minút na vloženie sem. Ďakujem za pochop :-)
Postup som nefotila, keďže sa takýto výsledok vôbec neočakavál :)))
POSTUP:
1. Večer pred pečením plnky namočíme sušené huby – ideálne sú dubáky – do misky s vodou (alebo pár hodín pred týmto počinom).
2. Rožky nakrájame na kocky a v miske polejeme mliekom s vodou z údeného, vyžmýkame a zvyšnú tekutinu zlejeme.
3. Nakrájame cibuľku – kľudne celý zväzok aj so zelenou vňaťou na drobno a na bravčovej masti osmahneme.
4. Nakrájame na drobné kocky údené mäso, radšej chudé. Množstevne mäsa je ideál asi toľko, ako je množstvo namočených rožkov (nevážila som nič, je to fakt odhadom).
5. Klobásu nakrájame na kolieska.
6. Oddelíme žĺtka od bielkov.
7. Huby zlejeme a necháme odkvapkať na sitku.
8. K rožkom pridáme údené, klobásu, huby, osmaženú cibuľku, nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať, žĺtky a poriadne premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
9. Vyšľaháme tuhý sneh, nakoniec v ňom rozmiešame prášok do pečiva a ručne jemne vmiešame.
10. Pekáč alebo zapekaciu misu vymažeme maslom a masu do nej vyklopíme, poriadne "utlapeme" a zarovnáme. Na vrch môžme dať ešte pár plátkov masla kvôli chyteniu kôrky.
11. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 20 min prikryté. Po 20 min odkryjeme, zvýšime teplotu na 200°C a pečieme ešte cca 20 minút, alebo kým nám vrch nezhnedne.

takto vyzerá dopečená baba alebo plnka