Fánky - mašličky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg polohrubej múky, 1/2 bal. prášku do pečiva, 1/2 mokka lyžičky soli, 2 veľké polievkové lyžice práškového cukru, 3 žĺtka, 1 sladká smotana 30-33%, 20 g mäkkého masla, 1 polievková lyžica rumu, mlieko podľa potreby, olej na vyprážanie, práškový a vanilkový cukor na obalenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených prísad spracujeme cesto, trochu mäkšie ako na rezance. Urobíme 2 bochníky a necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu. Cesto vyvaľkáme cca na 4 mm, radielkom rozkrájame na obdĺžniky, v strede dvakrát rozrežeme. Okraje odspodu prevlečieme cez otvor a urobíme tvar mašličky. Fánky vyprážame najlepšie v oleji, masť sa zvykne peniť. Vyprážame do ružova, vyberieme na tanier pokrytý servítkou alebo papierovou utierkou. Obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.

Z uvedených prísad spracujeme cesto, trochu mäkšie ako na rezance.
Urobíme 2 bochníky
a necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu.
Cesto vyvaľkáme cca na 4 mm,
rozkrájame na obdĺžniky, v strede dvakrát rozrežeme.
Okraje odspodu prevlečieme cez otvor
a urobíme tvar mašličky.
Fánky vyprážame najlepšie v oleji, masť sa zvykne peniť.
Vyprážame do ružova, vyberieme na tanier pokrytý servítkou alebo papierovou utierkou.
Obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.