Fánky - mašličky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 kg polohrubej múky, 1/2 bal. prášku do pečiva, 1/2 mokka lyžičky soli, 2 veľké polievkové lyžice práškového cukru, 3 žĺtka, 1 sladká smotana 30-33%, 20 g mäkkého masla, 1 polievková lyžica rumu, mlieko podľa potreby, olej na vyprážanie, práškový a vanilkový cukor na obalenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Z uvedených prísad spracujeme cesto, trochu mäkšie ako na rezance. Urobíme 2 bochníky a necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu. Cesto vyvaľkáme cca na 4 mm, radielkom rozkrájame na obdĺžniky, v strede dvakrát rozrežeme. Okraje odspodu prevlečieme cez otvor a urobíme tvar mašličky. Fánky vyprážame najlepšie v oleji, masť sa zvykne peniť. Vyprážame do ružova, vyberieme na tanier pokrytý servítkou alebo papierovou utierkou. Obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
 |
Z uvedených prísad spracujeme cesto, trochu mäkšie ako na rezance. |
 |
Urobíme 2 bochníky |
 |
a necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu. |
 |
Cesto vyvaľkáme cca na 4 mm, |
 |
rozkrájame na obdĺžniky, v strede dvakrát rozrežeme. |
 |
Okraje odspodu prevlečieme cez otvor |
 |
a urobíme tvar mašličky. |
 |
Fánky vyprážame najlepšie v oleji, masť sa zvykne peniť. |
 |
Vyprážame do ružova, vyberieme na tanier pokrytý servítkou alebo papierovou utierkou. |
 |
Obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. |