Fánky - mašličky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 kg polohrubej múky, 1/2 bal. prášku do pečiva, 1/2 mokka lyžičky soli, 2 veľké polievkové lyžice práškového cukru, 3 žĺtka, 1 sladká smotana 30-33%, 20 g mäkkého masla, 1 polievková lyžica rumu, mlieko podľa potreby, olej na vyprážanie, práškový a vanilkový cukor na obalenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Z uvedených prísad spracujeme cesto, trochu mäkšie ako na rezance. Urobíme 2 bochníky a necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu. Cesto vyvaľkáme cca na 4 mm, radielkom rozkrájame na obdĺžniky, v strede dvakrát rozrežeme. Okraje odspodu prevlečieme cez otvor a urobíme tvar mašličky. Fánky vyprážame najlepšie v oleji, masť sa zvykne peniť. Vyprážame do ružova, vyberieme na tanier pokrytý servítkou alebo papierovou utierkou. Obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
|
Z uvedených prísad spracujeme cesto, trochu mäkšie ako na rezance. |
|
Urobíme 2 bochníky |
|
a necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu. |
|
Cesto vyvaľkáme cca na 4 mm, |
|
rozkrájame na obdĺžniky, v strede dvakrát rozrežeme. |
|
Okraje odspodu prevlečieme cez otvor |
|
a urobíme tvar mašličky. |
|
Fánky vyprážame najlepšie v oleji, masť sa zvykne peniť. |
|
Vyprážame do ružova, vyberieme na tanier pokrytý servítkou alebo papierovou utierkou. |
|
Obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. |