Klobásové rizoto

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Guľatá ryža, celá klobása, trojuholník nivy, cibuľa, hlavička cesnaku, biele víno, zeleninový bujón

POSTUP PŘÍPRAVY

V hrnci osmažíme jednu nakrájanú cibuľu a tak aspoň pať celých cesnakov, kľudne aj v šupke. Po cca 5 minutach pridáme celú klobásu nakrájanú na kolieska, dusíme tak desať minút. Nakrájame celý trojuholník nivy a roztopíme ho v dusenej klobáse, môžme pridať trochu vriacej vody. Po roztopení pridáme bežný cca 2.5dcl hrnček guľatej ryže a zasmažíme zo zmesou tak 5 minút. Do toho istého hrnčeka roztopíme polovičku zeleninového bujónu a celý hrnček vylejeme do zmesy. Ten istý hrnček naplníme bielym vínom a znova vlejeme do zmesy. Prikrijeme a za občasného miešania dusíme cca 15-20min. Na konci odkryjeme hrniec a na prudkom ohni "dosušíme" mokré rizoto. Kto chce môže vymeniť klobásu za cca 400g mesa a pod. Použitie rôznych rásc a pod. nie je nutné, rizoto je chutné aj tak.