Vyprážané hviezdičky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
(sem som použila zvyšné žĺtky z môjho predošlého Bielkového múčnika) 75 g vlašských orechov, 45 g sušených hrozienok, 4,5 PL rumu, 380 ml mlieka (190+190), 1 droždie, 1,5 ČL kryšt. cukru, 750 g hl. múky, väčšia štipka soli, 75 g zmäknutého masla, 90 g prášk. cukru, 1,5 balíka vanilínového cukru, 6 žĺtkov, 1 zarovnaná ČL sódy bicarbóny
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Orechy si najemno pomelieme a hrozienka zalejeme alkoholom. Do polovice vlažného mlieka pridáme kryšt. cukor a rozdrobíme droždie. Necháme nakysnúť.
2. Múku si zatiaľ preosejeme a posolíme. Primiešame pomleté orechy a hrozienka s alkoholom.
3. Zmäknuté maslo vyšľaháme s prášk. a vanil. cukrom a postupne pridávame žĺtky. Šľaháme , pokiaľ nevznikne hladká masa.
4. Do ochutenej múky ďalej pridáme vykysnutý kvások, sódu bic., zvyšnú polovicu mlieka a vymiešanú maslovú hmotu. Spracujeme všetko na hladké cesto, ktoré necháme v teple prikryté kysnúť asi 35-40 minút. Potom z ceta vyvaľkáme plát o hrúbke 1,5 cm, z ktorého vykrajujeme kolieska s dákou ozdobou v strede (hviezda, srdce či len kruh). Necháme ich ešte asi 10-15 minút podkysnúť. Potom ich smažíme na dostatočnom množstve oleja po oboch stranách (trvá to len pár sekúnd). Necháme ich potom odkvapkať na servítke a poloteplé posypeme práškovým cukrom.
- na druhý deń, keď už sú stuhnuté, ich možno prihrievať na pár sekúnd v MW
- chuťovo sú niečo medzi fánkami, šiškami a vianočkou
 |
...zmäknuté maslo z MW nakrájané na kocky a vyšľahané šľahačom... |
 |
...tu je už celá maslovo-žĺtková masa, ktorá sa podobá žĺtkovému krému do torty... |
 |
...preosiatu múku si trochu viac posolíme ako zvyčajne... |
 |
...pridáme pomleté orechy a zamiešame... |
 |
...hrozienka pridávame aj s alkoholom... |
 |
po premiešaní hrozienok pridáme kvások... |
 |
...prichádza na rad jedlá sóda... |
 |
...a zvyšok mlieka (ten som si trošku ohriala, aby nebolo celkom studené)... |
 |
...nakoniec pridáme žĺtkovú masu a vymiešame šľahačom ... |
 |
...po vyšľahaní bolo cesto veľmi riedke a lepivé, tak som doň ručne zapracovala ešte asi 2 menšie hrste hladkej múky a toto je výsledok... |
 |
...potom som misku (preferujem kovovú, lebo v nej cesto rýchlejšie nakysne než v plastovej) prikryla utierkou, zabalila do deky a "zachumlala" do paplónu na posteli a na fotke je cesto po nakysnutí... |
 |
...vyvaľkaný plát je dosť veľký, nelepivý a pekne drží tvar... |
 |
...tu už vykrajujem koliesko pomocou pivového pohára o priemere 7 cm... |
 |
...kolieko si dlaňou trochu roztlačím a vtlačím doň formičku - mala som hviezdu, ale môžte menším štamperlíkom vykrojiť len obyčajný krúžok... |
 |
...koliesko si potom opatrne oboma rukami vylupneme... |
 |
...a tu je celá paráda... |
 |
...zo zvyškov cesta získaných z vnútra hviezdičiek a okrajov po vykrojení koliesok som urobila ešte ďalších 8 kusov. Tu je ich plný počet - 54 kusov... |
 |
...výška oleja na panvici u mňa bola tak do 2 cm, samotné vyprážanie každej strany trvá fakt pár sekúnd, preto neodbiehajte od sporáka... |
 |
...kolieska po obrátení - ich farba ešte do pár sekúnd zvykne tmavnúť... |
 |
...detail... |
 |
...tieto kliešte odporúčam na vysmážanie sladkého či niečoho mäsového. Síce prvých pár minút to bol nezvyk, no potom sme sa skamošili... |