Viktoriánsky mliečny chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 2 ČL sušených kvasníc alebo 15g čerstvých * 1 ČL kryštálového cukru * 350ml vlažného mlieka * 500g hladkej alebo celozrnnej múky (ja dávam 250g špaldovej a 250g pšeničnej) 1 a 1/2 ČL soli (ja pridávam aj 3 PL rôznych semienok -sezam, slnečnica, ľanové) * na glazúru 1 vajce a 1 PL mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento chlebík má veľmi jemnú kôrku i striedku, vďaka trvácnosti sa výborne skladuje a hrianky z neho majú orechovú príchuť. Klasická verzia má tvar písmena S, no môžete upiecť aj iný bochník podľa pekáčiku.
Tak ideme na to: * Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ (a teoreticky semená)* Uprostred spravíme jamku a do nej vlejeme mliečko, vsypeme rozdrobené kvasnice, ktoré necháme chvíľku rozpúšťať a nasypeme cukor * V kuchynskom robotkovi miesime 10 minút na najpomalšom stupni pokým nie je cesto hladké a pružné * Vložíme do čistej misy a prikryjeme utierkou * Necháme kysnúť cca 45 minút * Vykysnuté cesto zrazíme na pôvodnú veľkosť (prekladáme a naťahujeme v rukách) a necháme kysnúť ďalších 45 minút kým nezdvojnásobí svoj objem * Vymastíme formu na 500g chlebík, vytvarujeme z cesta valček dlhý asi 40 cm, ktorý pozahýbame do tvaru S a vložíme do nej * Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu, kým nie je cesto nad okrajom formy * Vyhrejte rúru na 200 st.C * Pripravte glazúru z 1 PL mlieka a 1 rozšľahaného vajca a potrite ňou bochník * Pečieme cca 45 minút, pokým nie je chlebík zlatistý (asi po 30 minútach ho môžete preventívne zakryť obdĺžnikom z alobalu aby sa vám náhodou zvrchu neprichytil kým sa dopečie spodok * Po upečení vyberieme z formy a necháme chladnúť na kovovej mriežke