***ÚŽASNÝ DOMÁCI TRDELNÍK...ORECHOVÝ-ŠKORICOVÝ***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

je tu jeden skvelý recept , no ja som si ho prispôsobila -a vznikol naozaj lahodný a mňámózny trdelník, na nerozoznanie od toho, ktorý kupujeme... mňam...

POSTUP PŘÍPRAVY

postup aj ingrediencie uvádzam pri obrázkoch...

budeme potrebovať: 600g polohrubej múky , 100 g roztopenej hery, 2 vajcia , 4-5 lyžíce práškového cukru, 300 ml mlieka , 1 čerstvé droždie-42g, troška soli .... Do pekárničky dáme prísady -teplé mlieko, droždie, cukor, heru, vajcia, prášk. cukor, múku so soľou... a pustíme program na kysnutie cesta....
...kým nám cestíčko kysne, pripravíme si valček, na ktorom budeme trdelníčky piecť.... celý ho obalíme alobalom, v dvojitej časti rúčky...
...tu je pekne obalený celý....pripravený na pomoc pri tvorbe trdelníka..
... kým cestíčko kyslo, urobila som si posýpky... škoricovú: 1balík škoricového cukru a 1 vanilkový cukor spolu zmiešať a vysypať na dosku...
.. a tu je orechová posýpka... pomleté orechy, zmiešané s 1 vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom...mňam..
vykysnuté cestíčko rozdelíte na 4 časti-mne z tejto dávky vyšli 4 trdelníky....každú časť jemne rukami rozťahujete, ja som nevalkala, nakoľko mám len 1valček a ten bol obalený alobalom.. prosto som cestíčko rovnomerne na doske ponaťahovala asi na hrúbku 5mm..
.. a radielkom rozkrájame na 3,5-4cm pásy...
...takto pekne valček obalíme... prekrývame jednotlivé pásy cesta ... trošku konce k sebe popritláčame, aby sa nám to na plechu nerozišlo....
namotané cestíčko naozaj jemne pofŕkame olejom-ak by ste celé, mohlo by sa stať, že spájané pásy sa začnú od seba oddeľovať..., a ešte také poolejované dáme do škoricovej, či orechovej posýpky...valček položíme na plech tak, aby sa rúčkami opieral o steny plechu... a teda trdelník je pekne nad plechom, a neleží.. a šup s ním do rúry.. pečieme cca 20-25 minút dozlatista pri teplote 180stupňov, záleží od rúry... každá pečie ináč...
a tu je škoricový hotový.. po upečení ho stiahneme s valčeka, alobal z vnútra odstránime-ide to ľahúčko... a ešte raz obalíme v posýpke...
.. a orechový.....
no a oba pekne spolu-škoricový aj orechový...
čím ďalej som piekla, tým sa viac darilo.. ten posledný bol najkrajší.. prajem dobrú chuť...