METENÍK
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
polohrubá múka
kvások ( 250 ml mlieko + 1 polievková lyžica cukru + droždie )
kyslá kapusta
slanina
cibuľa
bravčová masť
soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Opražiť na kocky nakrájanú slaninu ( môžeme skombinovať oravskú a obyčajnú), potom pridáme na kocky nakrájanú cibuľku, tiež opražíme a odstavíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si cesto, začneme rovnakým množstvom múky a kapusty ( keď je kapusta dlhá nakrájame ju na menšie rezančeky), pridáme kvások a vychladnutú opraženú slaninku a cibuľkou a soľ = podľa toho ako je slaná kapusta. Vypracujeme hladké cesto, tak stredne husté, podľa potreby pridáme múku alebo vodu. Na teplom mieste necháme vykysnúť ( vykysnúť necháme 30 min. a potom ešte 20 min. v plechu až potom dať piecť).Zatiaľ si nahrubo vymastíme plech. Keď cesto vykyslo roztiahneme ho na plech a navrch položíme kúsky masti. Pečieme na 180 C.