Tak trocha netradičný jablkový závin zo skrúcaného cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

220 ml vody, 2 PL cukru, 3 PL oleja, štipka soli, 150 g polohrubej múky, 280 g hladkej múky (použila som Štrúdľovú), 25 g droždia. Okrem toho na potretie medzi plátmi cca 70 - 80 g roztopenej bravčovej masti. Plnka: nakrájané jabĺčka, cukor, vanilkový cukor.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som objavila na http://www.toprecepty.cz/recept/18775-zdimane-sadlove-testo/.
Bol to pre mňa úplne neznámy spôsob a veľmi ma zaujal. Tak som ho dnes vyskúšala a musím len skonštatovať, že je to výborné cesto, ktoré na reze pripomína plundrové cesto.
Postup prípravy je v obrázkovom postupe.

Suroviny dáme do pekárne, najskôr tekuté, potom tuhé a použijeme program Cesto. Alebo dáme všetko do misy a spracujeme.
Cesto dôkladne vypracujeme.
Dáme ho na pomúčenú dosku a vytvarujeme do valca.
Rozdelíme na päť rovnakých častí.
Z každého kúska vytvarujeme guľu a necháme cca 15 minút odpočívať.
Takto nakysli po 15 minútach.
Každú časť vyvaľkáme na rovnako veľký obdĺžnik.
Každý obdĺžnik potrieme rozpustenou masťou (nie horúcou).
A zakryjeme ďalšou časťou, ktorú opúäť potrieme masťou, to všetko opakujeme, posledný piaty obdĺžnik už po vrchu nepotierame.
Okraje na všetkých štyroch stranách stisneme k sebe, spojíme a celý plát zrolujeme ako závin.
Závin chytíme na koncoch a riadne skrútime tak, ako keď žmýkame prádlo.
Potom rozdelíme na dve časti. Znovu vyvaľkáme.
Poukladáme nakrájané jabĺčka. Pocukrujeme a posypeme škoricou a vanilkou, alebo korením na závin.
Takéto korenie som použila.
Zvinieme do závinu a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry. Piekla som vo vyhriatej rúre najskôr na 200 C, neskôr som rúru stíšila na 180 C.
Po upečení som potrela rozpusteným maslom.
Necháme vychladnúť, pocukrujeme, nakrájame na kúsky a potom už len degustujeme. Tak voňali tieto záviny, že nášmu Charlikovi vykrúcalo všetky fúzy.