Tak trocha netradičný jablkový závin zo skrúcaného cesta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
220 ml vody, 2 PL cukru, 3 PL oleja, štipka soli, 150 g polohrubej múky, 280 g hladkej múky (použila som Štrúdľovú), 25 g droždia. Okrem toho na potretie medzi plátmi cca 70 - 80 g roztopenej bravčovej masti. Plnka: nakrájané jabĺčka, cukor, vanilkový cukor.
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept som objavila na http://www.toprecepty.cz/recept/18775-zdimane-sadlove-testo/.
Bol to pre mňa úplne neznámy spôsob a veľmi ma zaujal. Tak som ho dnes vyskúšala a musím len skonštatovať, že je to výborné cesto, ktoré na reze pripomína plundrové cesto.
Postup prípravy je v obrázkovom postupe.
 |
Suroviny dáme do pekárne, najskôr tekuté, potom tuhé a použijeme program Cesto. Alebo dáme všetko do misy a spracujeme. |
 |
Cesto dôkladne vypracujeme. |
 |
Dáme ho na pomúčenú dosku a vytvarujeme do valca. |
 |
Rozdelíme na päť rovnakých častí. |
 |
Z každého kúska vytvarujeme guľu a necháme cca 15 minút odpočívať. |
 |
Takto nakysli po 15 minútach. |
 |
Každú časť vyvaľkáme na rovnako veľký obdĺžnik. |
 |
Každý obdĺžnik potrieme rozpustenou masťou (nie horúcou). |
 |
A zakryjeme ďalšou časťou, ktorú opúäť potrieme masťou, to všetko opakujeme, posledný piaty obdĺžnik už po vrchu nepotierame. |
 |
Okraje na všetkých štyroch stranách stisneme k sebe, spojíme a celý plát zrolujeme ako závin. |
 |
Závin chytíme na koncoch a riadne skrútime tak, ako keď žmýkame prádlo. |
 |
Potom rozdelíme na dve časti. Znovu vyvaľkáme. |
 |
Poukladáme nakrájané jabĺčka. Pocukrujeme a posypeme škoricou a vanilkou, alebo korením na závin. |
 |
Takéto korenie som použila. |
 |
Zvinieme do závinu a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. |
 |
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry. Piekla som vo vyhriatej rúre najskôr na 200 C, neskôr som rúru stíšila na 180 C. |
 |
Po upečení som potrela rozpusteným maslom. |
 |
Necháme vychladnúť, pocukrujeme, nakrájame na kúsky a potom už len degustujeme. Tak voňali tieto záviny, že nášmu Charlikovi vykrúcalo všetky fúzy. |