Croissanty



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

40 g droždia, 250ml mlieka, 500 g polohr. múky, štipka soli, 2 vajcia, 2 PL prášk. cukor, 250 g masla

POSTUP PŘÍPRAVY

Na začiatku upozorňujem, že je to veľmi časovo náročný recept na celkovú prípravu aj s pečením, pretože sa to celkovo necháva dlho kysnúť (ja som to celkovo robila takmer 3,5 hoďky). Takže takto: spravíme kvások, múku preosejeme, pridáme štipku soli, cukor, vajcia a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť pri nižšej teplote cca 2-3 hodiny (ja som mala 2). Počas kysnutia cesto 2x prepracujeme. Po tomto čase cesto rozvaľkáme, do stredu dáme zmäknuté maslo, cesto preložíme a rozvaľkáme, opäť preložíme a necháme zopár minút odpočívať. Potom znova rozvaľkáme, preložíme a necháme odpočívať cca 20 min. Následne cesto rozvaľkáme, nakrájame na trojuholníky a zatočíme (spravíme rožky). Takto ich dáme na plech a znova necháme podkysnúť tak cca 20 min. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov cca 12 min. Mne vyšlo 15 väčších kúskov. Jednu časť som plnila nutelou. Sú supišné - hlavne keď sú teplučké. Recept je dosť náročný na čas ako som už spomenula, ale chcela som to vyskúšať.