Sicilska specialita ARANCINI DI RISO (Ryzove pomarance)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: 500g ryze (gulata, dobra kvalita), 100g parmezan, sacik safranu, 2 zltky, 50g masla, sol Suroviny na vypln: 150g mlete maso (bravcove al.hovadzie), ½ cibule, 1PL olivoveho oleja, 40g paradajkoveho pretlaku, 80g mrazeneho hrasku, 100g syra (napr.eidam, emental, mozzarella), 1dcl cerveneho vina, c.korenie, sol Na obalenie :2 rozslahane vajcia, struhanka, olej na vyprazanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Arancini su typickou sicilskou specialitou, ktoru v gulatej alebo kuzelovej forme najdete na Sicilii takmer vsade... Mozte ich jest teple alebo studene, ako predjedlo alebo ako hlavne jedlo, a hodia sa super na vylety... Vypln moze byt rozna...najcastejsie pomlete maso s hraskom, ale aj kocky sunky so syrom, ricotta so spenatom, ....atd...
Ryzovy ‘obal’ sa robi so safranom, ktory zafarbi ryzu na zlto, alebo ak namiesto safranu (a zltkov) pridate do ryze trochu paradajkovej omacky, budete mat arancini zafarbene na cerveno...My sme urobili zlte....postup pri obrazkoch..

....Najprv dame varit ryzu.....na troske olivoveho oleja ryzu poprazime, a zalejeme vodou....(asi 2x objem ryze, t.j.1.2 litra)...osolime...prikryjeme a nechame pomaly varit az kym sa vsetka voda nevstreba...Medzitym nakrajame syr na kocky, nastruhame parmezan, uvarime hrasok...
.... z cibule, trosky masla, masa, vina a pretlaku uvarime ragu.....
..... nadrobno pokrajanu cibulu spenime na oleji (mozte pridat aj trosku masla), pridame pomlete maso...... Ked maso zmeni farbu, podlejeme vinom a povarime kym sa vino nevypari...potom prilejeme pretlak rozmiesany v pohari vody...posolime, okorenime....a za obcasneho miesania povarime asi 20 minut....ak je v ragu na konci prilis oleja, zlejeme ho cez sitko..
Ked je ryza uvarena, primiesame safran, ktory sme rozpustili v troske vody....potom primiesame rozmiesane zltka a postruhany parmezan...a nakoniec maslo...Dobre premiesame a rozotrieme na tanier, aby ryza rychlejsie vychladla...
Ked je vsetko dobre vychladnute, mozme zacat robit nase arancini...pre lepsie tvarovanie navlhcite dlan vodou...
.........arancini obalime v rozslahanych vajciach a struhanke....Ja som urobila aj dve kuzelove arancini, ktore ostali bez masla a bez syra kvoli mojmu syncekovi, ktory je alergicky na mliecnu bielkovinu...tvarom tak mozte rozlisit arancini s inou naplnou.. :-)
......vyprazame vo vyssej nadobe v dostatocnom mnozstve oleja.........su velmi chutne...o tom svedci aj to, ze chutili aj mojmu dvojrocnemu syncekovi, ktory v poslednom case veeeelmi vymysla a nezje len tak hocico...