Talianska CROSTATA DI MARMELLATA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g hladka muka, 180g maslo, 150g krystalovy cukor, nastruhana citronova kora z jedneho citrona, stipka soli, 1 vajce a 2 zltka, dzem

POSTUP PŘÍPRAVY

Crostata je jeden z najoblubenejsich a najrozsirenejsich „kolacov“ v Taliansku, ktory moze byt aj sucastou ranajok…kto bol v Taliansku, ak mal typicke talianske ranajky, vie, ze je to hlavne cappuccino a nieco sladke…cornetto (croissant), crostata, zakusok….
Crostata sa robi na vsetky mozne sposoby…Najrozsirenejsia je ale crostata plnena s pomarancovou marmeladou alebo dzemom, predovsetkym marhulovym….dalsie varianty su napriklad crostata s Nutelou, ricottou alebo s vanilkovym kremom a s naukladanym platkami ovocia navrchu, atd..
Este jedna vec: crostata vraj dostala meno podla toho, ze je chrumkava ako ´crosta di pane´, teda ´korka chleba´..
Ja vacsinou robim velmi rychlu crostatu s dzemom, a tu je recept s obrazkovym postupom:

Na pracovnej doske si pripravime potrebne suroviny na cesto…(do muky som uz skor pridala nastruhanu citronovu koru)…na zltka dame stipku soli a vysypeme cukor…najskor zmiesame lyzicou zltky a cukor…potom postupne rukami primiesavame muku a maslo…Malo by sa pracovat velmi rychlo, aby sa maslo velmi teplom ruk neroztopilo…ked je uz mozne utvorit z cesta gulu, tak uz viac cesto zbytocne nemiesime…(pozn...vo vacsine receptov prasok do peciva sa nepridava, v niektorych je pridana 1CL, potom je cesto trochu makksie... ja som ho nedala)..
Gulu zabalime do potravinovej folie a odlozime na 30 minut az hodinku do chladnicky...
Odstate cesto rozdelime na dve casti...1/3 pouzijeme na okraj a zdobenie...zbytok vyvalkame na hrubku asi ½ cm...Podla dna nasej formy potom vyrezeme kruh (alebo stvorec ci obdlznik ,-) )...a prenesieme na vymastenu a mukou vysypanu formu...
Cast zvysneho cesta pouzijeme na ‘vyvalkanie’ okraja ako na fotke...
Prenesieme ho do nasej formy a pritlacime lyzicou, ktorou zaroven okraj ‘zdobime’...mozme pouzit aj vidlicku, alebo hrot noza...tak nam vznikne ina ‘dekoracia’ :-)
Cesto popichame vidlickou a na vrch nakopime a rovnomerne rozotrieme dzem...kvantita podla gusta...
Na zaver vyvalkame zbytok cesta...a vyrezeme pasy...
...tie potom poukladame rovnomerne na vrch..Mozme vytvorit aj ruzicky a listy...fantazii sa medze nekladu.. a crostatu supneme na 40 minut do rury..teplota 180C ....:-)