Fašiangové šišky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600g polohrubej múky, štipka soli, 8 žĺtkov, 3 lyžice práškového cukru, 100g masla, 3 dl mlieka, 1 kocka čerstvého droždia, 3 lyžice rumu, džem na plnku, olej na vyprážanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Z vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia necháme vykysnúť kvások a následne zapracujeme do prísad. Cesto necháme hodinu na teplom mieste dôkladne vykysnúť. Potom cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 1cm, vykrajujeme kolieska, lyžičkou nanesieme džem, prikryjeme ďalším kolieskom, okraje pritlačíme a vykrojíme znova koliesko.
Necháme ešte na doske podkysnúť. Smažíme z oboch strán do zlatista, ide to blesko, oleja treba mať dostatočne veľa. Do horúceho oleja vkladáme vrchnou stranou dolu. Po upražení necháme šišky odkvapkať, hotové pocukrujeme.