Torta na narodky, svadbu, krstiny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na 1 korpus - 6 vajíčok, 300 g krašt. cukru, 100 g orechov, 200 g polohrubej múky, lyžicu kakaa, 1 prášok do pečiva
na karamelovú plnku - 4 lyžice kryštál.cukru, 0,2 dcl vody, 1 vanilka, 1 hera, 100 g pr. cukru
na čokoládovú plnku - 10 lyžíc kryšt. cukru, 6 lyžíc vody, 50 g čokolády, 2 lyžice kakaa, 1 hera, 100 g pr. cukru
na polevu - 100 g čokolády, polovička cery
na zdobenie - 3 bielky, 300 g prášk. cukru
okrem toho - kvetinky, džem a ozdoby podľa fantázie

POSTUP PŘÍPRAVY

je v obrázkovom postupe, nech vás to neodradí, nie je to až také strašné ako to vyzerá :-)) ja som to robila zo 4 korpusov a obidve plnky z dvojitej dávky, možno to niekoho inšpiruje, na zdobenie používam sneh, ktorý dávam do obyčajného vrecka od mlieka, z ktorého odstrihnem menší rožok a vsuniem špricu a až potom naplním snehom

vajíčka šlaham celé s cukrom,
ked sú takto vyšľahané, pridám asi 3 lyžice vody a ešte došľahám, potom pridám múku s orechami, kakaom a práškom do pečiva, varechou dobre rozmiešam
plech ešte pred šľahaním vymažem cerou
potom ho vysypem hrubou múkou a nalejem cesto, uhladím a dám piecť asi na 20 minút do trúby, 225 stupňov elektrická a plynová neviem, musíte si odskúšať
tu je upečené, poznáme to, ked sa odliepa od stien plechu alebo ak zľahka pritlacíme na stred, neostanú stopy po prstoch, cesto jednoducho vytrasieme za horúca z plechu, ked plech trocha prechladne, natrieme ho znova cerou, nie je potrebné umývať, takisto nádobu po šľahaní, nie je potrebné znova umývať, jednoducho do nej znova rozklepať vajíčko a šľahať dalšie cesto
kým chladnú cestá, pripravím si plnku a to hned z dvoch dávok... cukor dám do misky, pridám vodu a prevarím za stáleho miešania metlickou, do vriaceho pridám čokoládu, necháme roztopiť na peci, stále miešame, necháme zovrieť a odstavíme, pridáme kakao, miešame, kým sa celé kakao nevstreba a necháme vychladnúť za občasného miešania, mne sa plnka raz podarí hustá, inokedy riedka ale ani jedno nevadí
na karamelovú plnku si dám do kastrolika cukor, pripravím si vodu, vanilku a zlatý klas
cukor necháme skaramelizovať, zalejeme vodou ale necháme si toľko, aby bolo dosť na rozmiešanie zlatého klasu..asi 1 dcl, po rozvarení karamelu, pridáme ešte vanilku necháme rozpustiť, pridáme zlatý klas rozmiešaný vo vode a uvaríme krém, vychladíme v studenej vode a miešame, aby sa neurobila kôrka,
doporučujem nechutnať alebo urobiť krému viac, chutí aj jedna aj druhá plna vynikajúco
vyšľaháme 2 hery s 200 g prašk. cukru do peny, ona krásne zbelie ako maslo, pridáme 2 lyžíce rumu, ešte troška šľaháme a po troche zašľaháme uvarený krém, takto si pripravíme obidve plnky a ak sú cestá vychladnuté, pustíme sa do plnenia torty
pripravíme si korpusy, ja vrch zúbkovým nožíkom skrajem, opatrne, iba vrchnú časť, boky zrežem iba toľko, aby nebola na nich múka z plechu, na obrázku je jeden korpus upravený a druhý nie, to preto, ak by som nepísala zrozumiteľne :-))
korpus si dám na pripravenú tácku a podložím dookola papierom, najlepšie kancelárskym, lebo je hrubší a neprepustí mastnotu z korpusu alebo pri plnení torty, takto môžem plniť tortu priamo na tacke a nemusím hotovú prenášat
korpus natriem džemom, pridám plnku, podľa chuti viac alebo menej, rozotrieme a prikryjeme druhým korpusom, ja som začínala čokoládovou plnkou, potom karamelovou, zase čokoládovou, troška som z kazdej nechala, každý korpus som natrela džemom, ak nechcete, nemusíte, alebo môžete natrieť iba jeden korpus, poslený som nenatrela džemom ale iba tenko kremom
tu je druhý korpus s karamelovou plnkou
tak a naplnené korpusy natrieme plnkou aj dookola
v kastroliku nad parou si roztopíme čokoládku s cerou, ja ju nechám roztopiť, potom nechám stuhnúť, zase roztopiť, potom troška nech vychladne a nanášam pierkami na tortu v 2 vrstvách
po uschnutí čokolady, obsypem boky orechami, môžeme aj kokosom alebo strúhanou čokoladou, prípadne podľa fantázie boky upravit, ak by nám čokoláda stiekla po bokoch a nechceli by sme ju tak mať, stačí po stvrdnutí nožom odstrániť, no môžeme čokoládu aj schválne nechať pozlievažť po bokoch či už po kréme alebo aj po obsypaní
odstránime opatrne papiere, aby sa nám nevysypali orechy na spodný papier a môžeme zdobiť
sneh na zdobenie - bielky si vyšľaháme do husta a pridáme práškový cukor, zašľaháme a dalej šľaháme nad parou, dáme pozor, aby sa nedotýkalo vriacej vody a šľaháme dalej
takto je sneh vyšľahaný správne, nesmie byť horúci, iba teplý, naplníme do zdobiaceho sáčku a zdobíme aj teplým tortu, hned do teplého vkladáme ozdoby
hotovo... tie rohy boli rovno, neviem, prečo na fokách vyzerajú krivo :-))))
zo zvyšného snehu si cez špricku urobím na papier ozobky, iba jednoduché a použijem na dalšiu tortu a to hlavne tam, kam by sa so špricou bolo ťažie dostať,
dúfam, že som týmto postupom aspon niekoho potešila, nie je to taká nádherná ako tu ostatné ale aspoň som pripojila popis, nie je to moja prvá torta, za 25 rokov mi ich prešlo cez ruky dosť veľké množstvo ale kvôli množstvu objednávok som ukončila pečenie, lebo nebolo koho odmietnuť :-))) a aj toho času je akosi málo