Zapekané špenátové cestoviny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cestoviny, slaninka, 2 balíčky mrazeného špenátového pretlaku, 2x Bambino, soľ, čierne korenie, cesnak, kyslá smotana, strúhaný syr

POSTUP PŘÍPRAVY

Jednoduchý a nenáročný, zato však veľmi vďačný recept pre prípad poloprázdnej chladničky ... tak ako dnes u nás :-)
Pravdepodobne tu už nejaký podobný recept je - ak áno, ospravedlňujem sa za duplicitu.

Uvaríme a zlejeme cestoviny. Najviac sa mi osvedčili vrtuľky - do nich sa omáčka najlepšie dostane, ale samozrejme ak nemám, robievam aj z penne, motýlikov či mušličiek.
Opražíme si slaninku nakrájanú na drobné kúsky.
Misu z jenského skla vymažeme a vysypeme do nej cestoviny. Pridáme opraženú slaninku aj s vypečenou masťou (príp. namiesto nej trochou olivového oleja) a premiešame. Predhrejeme si rúru.
V hrnci si uvaríme rozmrazený špenát, pridáme 2 Bambina, rozmiešame, podľa chuti pridáme soľ a čierne korenie. Pretlačíme si cesnak (aspoň 3-4 strúčiky, ale ja dávam niekedy aj dvojnásobné množstvo).
Ešte trochu povaríme a potom zmes vylejeme do misy na cestoviny. Premiešame, aby sa špenát dostal všade. Vrch potrieme kyslou smotanou a na ňu nastrúhame syr (ementál, gouda, eidam ... čo nájdete v chladničke).
Zakryjeme a dáme zapiecť do rúry na cca 40 minút, potom odkryjeme a môžme ešte trochu nechať zapiecť, aby syr stmavol...
Je to výborné také teplé, ale pochutíte si ešte aj na druhý deň.

DOBRÚ CHUŤ!

PS: V prípade, že sa Vám nechce variť vopred cestoviny, stačí ak špenát zriedite smotanou na varenie príp. na šľahanie, bude tekutejší a cestovinky sa Vám v ňom prakticky uvaria, tým pádom ich dávate zapekať ešte tvrdé, neuvarené. Musia byť ale celé ponorené v špenáte. Zvyšok postupu zostáva nezmenený, doba zapekania sa nemení.