Ryža s brokolicou a mrkvou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na 4 dávky: 1/2 hrnčeka ryže * 3-4 ružičky brokolice * 1 mrkva * vetvička čerstvej petržlenovej vňate * 1 polievková lyžica kvalitného olivového oleja * 1/2 kávovej lyžičky mletého kôpru * kojenecká voda* pomocný vercajch: mixér

POSTUP PŘÍPRAVY

Obedík je určený pre detičky od ukončeného 6. mesiaca, má podporovať prežúvanie, a keď ho Vaše dieťatko nespapká, kľudne prisoľte a urobte "dojížďáčik".

1. Tento zložitý receptuš potrebuje detailný návod. Postupujte presne podľa návodu :-)), pri možných komplikáciách zavolajte svojej matke o radu :-)). Začneme od začiatku: umyte ryžu, očistite mrkvu, nakrájajte brokolicu a čerstvú petržlenovú vňať,
2. Bod dva je tak isto náročný na techniku ako prvý: nakrájanú zeleninku a ryžu dajte do hrnca, zalejte kojeneckou vodou - tej dajte toľko, aby ste mohli variť ryžu do rozvarenia.
3. do hrnca pridajte mletý kôpor - ak nemáte, nevadí, svet nespadne, dokonca bude pokračovať ďalej :-))
4. Keď je zelenina uvarená, odstavte z ohňa, ak Vám ostala v hrnci voda, nezlievajte ju, a všetko nalejte do mixéra.
5. Pridajte lyžicu extra panenského olivového oleja,
6. a jedlo mierne rozmixujte. Mixovala som ho naozaj iba dve-tri sekundy, aby sa zrnká ryže úplne nerozmixovali a dieťatko mohlo prežúvať. No a fertig Mariška, jedlo je hotové.
7. Jedlo vystane na 4 porcie, takže jedna porcia teraz na obed, druhá na zajtra a ďalšie dve do mrazáka :-) Keď vytiahneš z mrazáku, ako keby si našiel :-))
8. Dieťatko je očividne zvedavé a neviem prečo, neočividne hladné.
9. Dieťatku veľmi šmakuje, mamička olizuje a zachraňuje všetok majetok kuchynského, jedálenského a obývačkového charakteru...
10. Dnes ma nič nerozhádže. Milujem také dni! Dotyková skúška jedla robila dcérke ohromnú radosť a ja v mene hesla "Čo ma nezabije, to ma posilní", som ju v ústrety plného bruška a kvalitného plnohodnotného spánku kŕmila ďalej.
11. Posledný bod je najjednoduchší. Okýpte dieťa, umyte mu hlavu, z očí a uší povyberajte ryžu, poutierajte obočie - tam sa chytá dosť jedla :-)), prezlečte dieťa, prezlečte seba, umyte podlahy, vypucujte detskú stoličku od zaschnutých zvyškov, poumývajte všetky hračky, ktorými ste udržovali dieťaťu pozornosť pri jedení, vydrhnite už dávno zaschnutý mixér, dajte dieťa spať a na gauči sa pokojne vydýchajte :-))