
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250g masla, 2 žĺtky, 300g hladkej múky, 100g mletých vlašských orechov ( môžu byť aj lieskové), 1 bal. vanilkového cukru, 1/2 ČL citrónovej kôry, štipka soli
80g práškového cukru, 160g ríbezľového lekváru ( asi 1/2 výživového pohárika)
práškový cukor na posypanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Z masla, žĺtkov, múky, mletých orechov, vanilkového cukru a štipky soli vypracujeme cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a na 2 hodiny uložíme do chladničky. Vychladené cesto rozvaľkáme na plát a pokrájame na 60 dielikov. Z pripravených dielikov robíme malé guľôčky a koncom varešky vyhĺbime do každej jamku. Plech vyložíme papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou a poukladáme guličky. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista na 180°C približne 12-15 minút.
Lekvár si vymiešame s práškovým cukrom a lyžičkou alebo zdobičkou naložíme do vychladnutých jamiek. Necháme stuhnúť, nakoniec môžme posypať práškovým cukrom.
Mojim deťom tak chutia že som skoro nemala čo fotiť.
![]() |
Z múky, masla, žĺtkov, mletých orechov, vanilkového cukru a štipky soli vypracujeme cesto. |
![]() |
Cesto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodinky do chladničky. |
![]() |
Po vybratí z chladničky môžme cesto rozvaľkať a pokrájať na 60 dielikov. Ja cesto nevaľkám, len si odtrhávam kúsok cesta a tvarujem guličky. |
![]() |
Vždy urobím guličiek viac okolo 80 kusov, závisí od veľkosti. Do guličiek koncom varešky vyhĺbime jamku. |
![]() |
Upečieme na papieri alebo podložke a naplníme lekvárom. Robievam ich naozaj drobné ako malé jednohubky, v ústach úplne rozpadávajú. |