Sulislavské koláče

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Nedávno tu mal úspech jeden staročeský koláč. Ja pridávam, ako sa tieto koláče robia u nás Mňa ich učila moja babička, ktorá odtiaľ pochádza, z krásnej dedinky Sulislav, čo je Stříbrsko, koláče sú podobné chodským, ale nie sú to presne tie, sú charakteristické pre tú dedinu. Na cesto potrebujeme 1 kg kvalitnej polohrubej múky, 15 dkg práškového cukru , 14 polievkových lyžíc oleja, štipka soli, 3 žĺtka kvások a mlieka asi toľko, aby cesto bolo akurát, nie husté, skôr redšie, aby sa dalo pekne rozťahovať. Ďalej bude treba papier na pečenie, 2 žĺtka na okraje koláča s troškou oleja , na ozdobovanie hrozienka namočené v rume, mandle, slivkový lekvár /môžeme použiť 2 druhy lekváru, ale len taký, ktorý sa nerozteká/, na plnku :3 tvarohy polkilové z Lidla /aj 4, ak chcete ešte štedrejšie/, 3 vanilky, 2 PL práškového cukru, prípadne aj trošku vanilkového pudingu v prášku pre lepšie ochutenie.. Ďalej môžeme pred pečením koláč posnežiť kokosom - toto vymyslela moja babička a je to mňáááám.ˇĎalej práškový cukor na posypanie hotového koláča a roztopené maslo na okraje horúceho koláča. Cesto tak vydrží dlho mäkkučké.
POSTUP PŘÍPRAVY
Cesto si urobíme klasicky, ako sme zvyknutí. Tvaroh si urobíme tak, že lidlácky tvaroh /ten je najlepší, lebo nie je s ním tak pracne narábať a je najlacnejší, ale v poslednom čase kupujem od farmárov jemný kravský. Na recept treba až kilo -dve /platí, že čím viac, tým lepšie/, vymiešame s vanilkami a práškovým cukrom, plus môžeme aj lyžicu vanilkového pudingu v prášku, ale zvyknem aj žĺtok. Ostatné dám do fotopostupu. Upečené ich nejak nestíham fotiť, niekam miznú.......
Po upečení mi ostalo 5 bielkov, treba ich zúžitkovať, napr. na božské snehové pusinky, alebo pozrite môj recept na turecký med :)))
 |
Podľa takéhoto taniera - na hlavný chod, si vystrihneme z papiera 8 kruhov. |
 |
Z tohto tvarohu si urobíme plnku: 2 kelímky - spolu 1 kg vymiešame s 3 vanilkovými cukrami a 2 PL prášového cukru |
 |
Hotové nakysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti, tie časti znova na 2 časti,.... až budeme mať 8 rovnakých dielov |
 |
Vytvarujeme si takúto buchtičku tak, že ostré konce cesta zahneme naspodok a necháme ešte podkysnúť. |
 |
Cesto si urobím tak, že si ho občas pomúčim, aby sa dalo krásne naťahovať až po okraje papiera, a kým to docielime, musí sa vyťahať na placičku, nechať opäť podkysnúť a potom vyťahať dotenka. |
 |
takto vyzerá pripravené cesto, je pekne tenučké. |
 |
Okraje cesta potrieme žĺtkom pred podávaním tvarohu. Pridám aj trošku oleja a trošku mlieka. |
 |
Rovnako rozdelíme tvaroh na všetky koláče |
 |
pekne úhľadne si rozotrieme tvarohovú plnku |
 |
Koláče ozdobíme slivkovým lekvárom, hrozienkami, mandľami a posnežíme kokosom-ten nie je potrebný, ale nám to takto chutí. Pečieme pri 180 stup v predhriatej rúre /tu závidím všetkým, ktorý majú teplovzdušnú/, prvý sa pečie pomalšie, potom to trvá tak 12 minút jeden - čiže rýchlovka. Hotový posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Dáva sa na tanier aj s tým papierom. Nič neuberá na kvalite, ak ho dáme do mrazničky |
 |
ďalšie moje dielo..... škoda, že mne to ozdobovanie nejde od ruky. Lekvár si dávam do sáčku s vystrihnutou dierkou. |
 |
ešte jednu radu Vám dám: ak je slivkový lekvár moc hustý, zmixujte ho s troškou rumu |
 |
a ďalšia... |
 |
čím viac lekváru, tým sú lepšie |
 |
Koláč nakoniec krájame ako pizzu |
 |
Tento urobila moja dcéra - hlavu kokerspaniela, ....nech sa páči, príďte ochutnať, kým sú čerstvé, alebo kým vôbec sú :)))))) |
 |
A takto sa pekávali /ale to už bolo dávno/ u našej babičky :))) táto fotka je stará 35 rokov. |
 |
A toto sú moji starí rodičia, najlepší na svete, u nich sa koláče pekávali a som rada, že ma ich babička naučila piecť a že mi mohla odovzdať tradíciu. |