Francúzska cibuľová polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 stredne cibule, maslo (pripadne olej), 1 polievkova lyzica hladkej muky, 2 cajove lyzicky krystalovy cukor, sol, mlete cierne korenie, tymian, 1 kocka zeleninoveho (alebo hovadzieho bujonu)

Na zapekane bagetky: bagetka (pripadne rozky), olivovy olej, nastruhany tvrdy syr.

Varila som len do mini hrnca, kedze sme s malym sami doma, tak si mnozstvo surovin pre viacerych hladosov primerane upravte.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pridavam chutnu, casovo a financne nenarocnu polievku, navyse zo surovin ktore zarucene vzdy najdete doma.

Cibulu si rozrezeme napoly a nakrajame na polovicne kolieska. Osmazime ju v hrnci na masle, pridame krystalovy cukor a na strednom plameni opatrne smazime asi 10 min, pekne do zlatohneda, prave sa to podari vdaka pridanemu cukru a tym aj cibula ziska vybornu chut.
Pridame hladku muku, zamiesame aby sa nevytvorili hrudky a zalejeme studenou vodou, rozmiesame a pridame sol, korenie, tymian (moze byt kludne suseny ale nejaky musi byt:-)) a kocku bujonu. V originalnom recepte sa pridava aj deci bieleho vinka, takze ak ho mate otvorene poruke, kludne pridajte. Ja som vsak nedavala, kedze varim aj pre synceka.
Nechame zovriet a v otvorenom hrnci varime este cca 20 min na miernom plameni.

Medzitym si pripravime fajnotky do polievky: rozky alebo bagetu nakrajame na kolieska, potrieme jemne z obidvoch stran olivovym olejom a vlozime asi na 10 min do zohriatej rury cca 200 C, kym nebudu krasne zlate. Potom na ne naukladame kopky nastruhaneho tvrdeho syra a supneme este na minutku do rury, kym sa syr neroztopi. Pokladieme este horuce navrch polievky a mozme servirovat. Dobru chut!

Osupanu a prekrojenu cibulu si nakrajame na polovicne kolieska.
Osmazime na masle, pridame krystalovy cukor a smazime asi 10 min do zlatohneda. Bacha aby vam trochu neprihorela ako mne, ked som odbiehala z kuchyne za mojim malym certom.
Po pridani hladkej muky zamiesame, zalejeme vodou podla toho kolko polievky chceme mat, cize ja som rovno zaliala do vrchu hrnca. Pridame vsetky koreniny a bujon. Nechame zovriet a potom stisime plamen.
Tak to este nechame otvorene varit asi 20 min a bude hotova.
Medzitym co sa nam polievka vari, potrieme nakrajane rozky olivovym olejom, a supneme do rury kym nebudu zlatiste.
Potom naukladame kopky nastruhaneho syra a nechame este v rure minutku roztopit.
A sme vo finale, rozteky podavame naukladane na polievke. Vsetkym dobru chut!!!