SISKY*****

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg polohrúba múka,2 žltka,2 dl kyslá smotana,5 dg maslo,vanilkový struk,1čl soľ,2 pl kryštálový cukor,kocka droždia,kôra z 1 citrona,mlieko podľa potreby,bravčová masť alebo olej na vyprážanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Múku preosejeme,pridáme soľ,cukor,žltka,vanilkové zrniečka,rozmrvíme droždie,pridáme smotanu.Mlieko slabo zohrejeme,pridávame do múky a miesime.Nakoniec pridáme kôru z citrona a rozpustené maslo.Vymiesime až sa robia bublinky-to sa cesto s nami rozpráva.Prikryjeme a necháme vykysnúť.Cesto zdvojnásobí svoj objem.Vyklopíme na múkou vysýpanú dosku,rozváľkame a vykrajujeme-ja hrnčekom.V strede formičkou vytlačíme otvor.Kladieme na papier na pečenie,necháme podkysnúť a vyprážame v horúcej masti do ružova z jednej aj druhej strany.Vyberieme na kuchynskú servítku,do ktorej sa vpije prebytočný tuk a poprašíme práškovým cukrom.\r\n\r\nAj bez džemu alebo peny sú vynikajúce.
 |
vykrajuje sa |
 |
vypráža sa |
 |
už vypražené |
 |
zbytky cesta |
 |
zasnežené |