slané korbáče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO I.: 300g polohrubej múky, 1,5 kávovej lyžičky soli, 1 kávová lyžička cukru, 150 ml vlažného mlieka, 1 vajce, droždie čerstvé 20 g alebo 1/2 sáčka sušeného droždia CESTO II.: 120 g palmarínu alebo hery, 180g hladkej múky vajce na potretie, rasca, ľan, mak, sézam, vegeta....na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si pripravíme klasickým spôsobom kysnuté cesto z prísad uvedených pri CESTO I. a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.
Zatiaľ si pripravíme CESTO II., tukové, čiže zmiešame buď v miske alebo na doske hladkú múku s palmarínom. Dáme na 30 minút do chladu odpočívať.
Po 30 minútach na pomúčenú dosku rozvaľkáme kysnuté cesto. Tukové cesto vyberieme z chladu a buď rozvaľkáme alebo rukou roztlačíme na veľkosť 1. cesta a dáme na cesto kysnuté.
Takto pripravené cesto skladáme na štvorec ako keby sme skladali pagáčové cesto. Takto poskladané cesto rozvaľkáme na štvorec, ktorý pokrájame na tyčinky cca 1,5 cm šírky.
Ak chceme mať menšie korbáče tak zvolíme kratšie pásy cesta, ak dlhšie, tak cesto bude dlhšie. Ja som použila cesto šírky 1 cm a dĺžky 20cm. Tento pás cesta som prehla na polovice a zľahka zatočila alebo 2x po 10 cm a splietla som do korbáča.
Korbáče ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na suchý plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom, ľanom, sézamom, rascou, vegetou, sladkou paprikou alebo fantázii sa medze nekladú.
Dáme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 150°C 20 minút. Vyberieme a čakáme pokiaľ vychladnú. A už len naliať pohár vínka alebo piva a pomaličky chrumkáme :)
Z tejto dávky mi vyšlo 48 kúskov korbáčov.

Pripravíme si kysnuté cesto z polohrubej múky, soli, droždia, kryštálového cukru, toto premiešame a spracujeme vlažným mliekom na cesto. Cesto necháme približne 30 minút na teplom mieste kysnúť.
Cesto II. si môžeme pripraviť buď na doske alebo v miske. Zmäknutý palmarín vypracujeme s hladkou múkou na cesto, ktoré dáme do chladu na 30 minút odležať.
Po 30 minútach na pomúčenú dosku rozvaľkáme kysnuté cesto. Tukové cesto vyberieme z chladu a buď rozvaľkáme alebo rukou roztlačíme na veľkosť 1. cesta a dáme na cesto kysnuté.
Takto pripravené cesto skladáme na štvorec ako keby sme skladali pagáčové cesto
ešte raz
a konečná úprava.
Takto poskladané cesto rozvaľkáme na štvorec, ktorý pokrájame na tyčinky cca 1,5 cm šírky.
Ak chceme mať menšie korbáče tak zvolíme kratšie pásy cesta, ak dlhšie, tak cesto bude dlhšie. Ja som použila cesto šírky 1 cm a dĺžky 20cm. Tento pás cesta som prehla na polovice a zľahka zatočila alebo 2x po 10 cm a splietla som do korbáča.
Korbáče ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na suchý plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom, ľanom, sézamom, rascou, vegetou, sladkou paprikou alebo fantázii sa medze nekladú.
Dáme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 150°C 20 minút. Vyberieme a čakáme pokiaľ vychladnú. A už len naliať pohár vínka alebo piva a pomaličky chrumkáme :)