Vianočka♥



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 600g hl. múky, 140g pr. cukru, 1/4l mlieka, 30g droždia, 2 vajíčka (1 vajíčko na potretie), 120g Hery, hrsť hrozienok namočených v rume, lyžička soli, sekané mandle, citrónová kôra, lyžica pomarančovej kôry naloženej v cukre - môžete a nemusíte.

POSTUP PŘÍPRAVY

Kvások pripravíme zvlášť a ten následne zapracujeme do cesta. Cesto dávam miesiť do domácej pekárne a v nej nechám aj krásne nakysnúť. Cesto sa nesmie lepiť, musí krásne odchádzať od dna a stien. Takto hotové cesto rozdelíme na 9 častí, potom na 4, 3 a 2 časti ktoré spletáme. Pred položením druhého poschodia z 3 častí spodné cesto v mieste položenia potrieme ľahko bielkom aby sa nám krásne pri pečení obe poschodia spojili, to isté aj pri poslednej vrstve. Celú vianočku krásne potrieme vajíčkom, prípadne môžeme potrúsiť po vianočke mandle. Pečieme 45-50min / na 170 stupňoch kým nám krásne nezhnedne. Vianočka je jedna báseň, odporúčam skúsiť.

...len takú radu, aby sa vianočka pri pečení nezviezla je dobré použiť špajdle