Krehulinké fantastické batôžteky - kysnú až v rúre



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 250 g Hery, 1 šľahačková smotana, 30 g droždia, 2 žĺtka, štipka soli. Plnka podľa chuti. Okrem toho vajíčko na potretie, práškový cukor a vanilkový cukor na obalenie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Kvások: Dáme cca 3-4 PL vlažného mlieka, rozdrobíme droždie, trocha múky- rozmiešam do hladka a zaprášim trochou múky - nechám podkysnúť
Do misy nasypeme múku - ja preosievam do toho som zamiešala soľ
vedľa rozmiešam v smotane žĺtka
Všetko spolu zmiešam spolu s nastrúhanou Herou - spracujeme v hladké cesto, ktoré NENECHÁVAME kysnúť a ihneď tvarujeme koláčiky.
Rozšľahaným vajíčkom potretiem, po upečení obalím v práškovom cukore zmiešaným s vanilkovým cukorom.

Inšpirovala ma skvelá cukráročka široko ďaleko Iveta S. (yvett) ID 11052

Plnka 1: Tvarohová: 250 g tvarohu, 1 žĺtko, cukor podľa chuti, vanilkový cukor, trocha Solamylu, môžeme pridať aj hrozienka.
Plnka 2: Slivková: starý dobrý slivkový lekvár v plastovom kýbliku - ktorý sa pečením nerozteká tak
Plnka 3: Orechová : nastrújané oriešky zmeišam s práškovým cukrom, mžu byť hrozienka napučané v rume, spariť trochou horúceho mliečka, ale len kapánek, aby s aplnka neroztekala
Plnka 4. Maková : sparíme vmliečku zomletý mak s cukrom, ja som pristrúhala trocha orieškov a pár len tak nadrtila

vytvarujem - robila som najskôr cca 5x5 ale potom 4x4 a tie boli rozkošnejšie
naplníme
poprekladáme
na plech a upiecť na 180°C
pomocníci
lekvárové
makovo - orechové