Slaný a orechový koláč z lístkového cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Sladká varianta : mleté orechy - ja som mala asi 20-30 dkg, lekvár (aký nájdete), trošku mlieka, cukor. Toto všetko spolu zmiešať aby vznikla hmota, ktorá sa natrie na cesto. Slaná varianta : 3 vajíčka, mrazená mexická zmes, cibuľa, soľ, korenie, trošku oregana (môžete dať čokoľvek čo doma nájdete, napr. šunku, por, syr....)

POSTUP PŘÍPRAVY

viď nižšie

Z pomletých orechov, lekváru (ja som dala marhuľový a ríbezľový), cukru a toršky mlieka si pripravíte zmes. Tá moja ostala od ríbezľového lekváru takáto "fialová" :-))
Lístkové cesto rozdelíme na dve časti, na tú druhú budeme dávať slanú praženicovú plnku.
Orechovú plnku natrieme na dve tretiny cesta.
a takto od kraja zrolujeme do rolády. konce zatlačíme aby plnka náhodou nevytekala. Na plech si dáme papier na pečenie a cesto tam položíme... no a ideme si pripraviť slanú plnku
na oleji si popražíme cibuľku a potom pridáme mexickú zmes - ja som dala tak 1/4 sáčku a chvíľku podusíme, aby zeleninka zmäkla. Posolíme, pokoreníme, kto chce môže dať aj vegetu - ja som nedávala a v dlaniach rozmrvíte tak za 1/4 káv.lyžičky oregána (pokiaľ ho v dlaniach rozmrvíte, tak má výraznejšiu vôňu)
Keď sa zmes podusí, pridáte vajíčka. Ja som mala také dvojžltkové, tak som dala len tri a spravíte praženicu. Necháte ju vychladnúť.
Vychladnutú praženicu rozotriete na dve tretiny cesta. Ja som našla ešte plátkový syr, tak som na zmes naukladala aj ten.
.. a zrolujeme. Potom dáme na plech.
Obe rolády potrieme žltkom. Ja robím ešte tak, že potriem aj pod cestom, ktoré ostane navrchu prekryté aby sa cesto prilepilo a pri pečení sa "neroztrhlo". Keď ho potriete žltkom , popichajte cesto vidličkou.
:-))) ja som popichala takto...
No a takto nejako to vyzeralo, keď už je to upečené. Na 225 stupňoch som to piekla asi 3/4 hod.