Jablkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: 200 g polohrubej múky, 1 dl oleja, 1 dl vody, 200 g kryštálového cukru, 4 vajcia, 1 kypriaci prášok do pečiva. Na plnku: 1000 g jabĺk, 80 g Zlatého klasu (2 balíčky), 100 g kryštálového cukru, 3 dl vody. Šľahačka: 3 smotany na šľahanie - 3x250 ml, 2 stužovače šľahačky

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom. Potom do masy pridáme olej, vodu a múku premiešanú s kypriacim práškom. Zľahka spolu premiešame. Pripravené cesto vylejeme na vymastený plech (ak dáte papier na pečenie, netreba vymastiť a vysypať, ja dávam papier na pečenie). Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť.
2. Očistené jablká nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ich do hrnca s vodou, cukrom a so Zlatým klasom. Uvaríme hustú masu (tak od bodu varu, keď už bobtná masa, tak 2 minúty), ktorú necháme vychladnúť.
3. Po vychladnutí masu rovnomerne rozotrieme na upečené cesto a necháme stuhnúť.
4. Sladké smotany do tuha vyšľaháme so stužovačmi a natrieme na plnku. Necháme ešte zachladiť.
V pôvodnom recepte bolo uvedené 300 g smotany, ale ja som vyskúšala a je to málo, treba aspoň 3x250 ml smotany a 2 stužovače. Ja som tento koláč piekla na väčšom plechu, tak 40x40, takže aj cesto je tenšie, ak budete robiť na menšom plechu, bude korpus - cesto vyššie. Mne vyšiel takto, ale chuťovo je veľmi dobrý, taký svieži. Dobrú chuť :-)

Upečený korpus.
Jablková plnka - postrúhané jablká zmiešať s vodou, kryštálovým cukrom a so Zlatým klasom, nechať prevrieť, variť cca 2 minútky a nechať vychladnúť.
Korpus potretý jablkovou plnkou, nechať zachladiť.
Potrieť vyšľahanou šľahačkou, rovnomerne povrchu, nechať zachladiť. Na veľký plech, cca 40x40 potrebujete minimálne 3 šľahačkové smotany, aby bol ten správny "mlsný efekt" :-)))
Finito . . . . dobrú chuť :-)