Spanielske vtacky s prazenou ryzou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

800 g hovadzej rostenky, horcica, prerastana slaninka, 3 vajicka natvdro uvarene, 3-4 sterilizovane uhorky, trochu sterilizovanej kapie, 1 cibula, olej, sol, korenie, 500 ml hovadzieho vyvaru ( ak nemate vyvar pouzite bujon, ale rozhodne vyvar je lepsi) 1 pohar ryze ( pre dve osoby), 1 mensia cibula

POSTUP PŘÍPRAVY

Dnes je retro velmi in. S retro stylom sa stretavame v mode, dizajne, atd... Tak potom preco nie jeden skvely recept v retro style?

maso umyjeme, osusime a nakrajeme na platky. Naklepeme ( v mikrotenovom sacku) a
platy masa natrieme horcicou . Ak mate , pouzijte Dijonsku,mne tentokrat postacila aj polska:). Ulozime stvrtku vajicka uvareneho natvrdo, kusok slaninky, polovicu mensej sterilizovanej uhorky, kusok kapie a plat masa pekne zrolujeme
pospajame sparadlom ( ihlicou na maso, prip. omotame nitou - hrubsou) osolime, okorenime
cibulu posekame nadrobno a spenime ju dosklovita. Pridame masove zavitky a opecieme zprudka z kazdej strany
zalejeme masovym vyvarom, stisime ohen a prikryte dusime , aby bolo masko skvele, makkulinke. Ja som dusila asi 1,5 hod. a masko sa nam uplne rozplyvalo na jazyku
tak masko sa nam dusi asi 1 hod., mozeme ist na prazenu ryzu. Niekto iba ryzu vari, ale ja som sa naucila ryzu najprv poprazit a tak udusit a mne takato ryza sa javi 100 %-tne chutnejsia:) Ryzu preberieme a premyjeme v teplej vode 2-3 krat. Nechame dobre odkvapkat, az ususit lebo mokra ryza sa lepi k hrncu a zle sa prazi. Je to vhodne urobit si dostatocne vopred, teda pred zacatim varenia, aby ryza dobre preschla. Takze na dno kajstrola, v ktorom budeme prazit ryzu dame olej. Kedysi sme to robil na domacej masti , ktorej mnozstvo bolo vo velkosti vacssieho vlasskeho orecha:). Takze iba dno zakryt olejom a dame na rozpaleny olej prebratu, umytu, osusenu ryzu. Za staleho miesania ryzu poprazime. To uvidite, uz tak sa zacne akoby stahovat a je taka viac biela. Je to citit aj pod tou varechou. Vtedy ju zalejem horucou vodou. Cize, ak som dala 1 pohar ryze, tak zalejem horucou vodou v mnozstve 1,5 pohara. Dalsie pravidlo plati, ze ryza ma byt zaliata vodou na hrubku 1 prsta. Osolim, zamiesam do stredu vlozim osupanu mensiu cibulu. Prikryjem vrchnakom, stisim ohen na najmensiu moznu intenzitu a pomalicky bubla. Ked uz ryza vsiakla vsetku vodu, tak vypnem a necham este dojst vo vlastnej pare pod pokrievkou. Ak nie ste si iste, ci uz ryza absorbovala vsetku vodu, tak uplne na krajicku mozete jemne odhrnut ryzu a pozriet k spodku kajstrola. V ziadnom pripade ryzu nemiesajte. Ryza bola hotova za necelych 20 minut.
tak by mala vyzerat poprazena ryza
uz zaliata s vodu a uprostred cibula. Uz len prikryt a dusit na najmensom moznom plameni. Este ma napadlo, ak nemate sklokeramicku varnu paltnu, tak robte ryzu na platni. Lepsie sa rozlozi teplo a ryza sa tak lahko nepripali:)
1 natvrdo uvarene vajicko a 1 stredne velku strelizovanu uhorku postruhame na struhadle na jablka
masko vyberieme a do stavy pridame nastruhane vajicko a uhorku. Nechame prejst varom
ponornym mixerom rozmixujeme omacku , aby bola jemna
masko vratime spat do omacky a mozeme podavat
medzitym uz nam v pare pekne dosla aj ryza. Takto vyzera, uz pripravena na podavanie
pred podavanim ostranime sparadla a jeden sulok prerezeme na povicu a druhy podavame v celku. Doplnime prazenou ryzou,polejeme skvelou omackou, ozdobime a potom uz len papkame, vychutnavame a spominame na tradicne jedlo nasho mladi:) Dobru chut!