Báječné - prebáječné buchty



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 ml vlažného mlieka, 80-100 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, 1lyžica rumu, štipka soli, 50 g kryštálového cukru, 1 sáčok vanilkového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, strúhaná kôra z jedného citrónu, 500 g hladkej múky, 1/2 čerstvého droždia vrch a vnútro: maslo, práškový cukor, džem alebo hoc akú chcete náplň

POSTUP PŘÍPRAVY

Odkedy mám svišťov - dvojčatká - miesim v domácej pekárničke

-tak na spodok dám mlieko, rum, rozpustené maslo, 2 žĺtky citrón.šťavu a nechám pár krát premiešať ale nie je absolutne podmienka
-zmiešam si bokom preosiatu múku, vanilkový a kryštálový cukor, kôru a takto zmiešanú zmes pomaly vysypem na tekuté ingrediencie v pekárničke, na vrch už len dám namrvené droždie (alebo sušené-kto je ako zvyknutý)
- necháme vymiešať - ja púšťam program cesto - miesenie - pozor !!! nechávam to cca 2x za sebou po cca 20min. čiže po kiaľ mieša - nenechávam v žiadnom prípade to tam kynúť
- preložim na teplú kovovú misku, prikryjem a dám na teplé miešto vykysnúť
- vykrajujeme buchtičky,plním džemom podľa chuti alebo hoc akou plnkou - musí sa poriadne uzavrieť, aby plnka nevytiekla
- poukladáme na plech a nechám ešte asi 30-45minút podskočiť - VEĽMI DôLEŽITÉ !!!!!! - VŠETKY MUSíTE DôKLADNE PRETRIEŤ ROZTOPENýM MASLOM !!! HOVORí SA buchta musí sa vymáčať v masle !!!
- pečieme zo zlatova cca 20minút na 190°C, po vybratí niekto natiera vodou, olejom ja opäť maslom a ostanú úžasne lesklé
- ocukríme a podávame

rôzne variácie:
tvarohová: tvaroh zmiešam so žĺtkom, lyžicou vanilkového puding.prášku - nemusí byť, cukor podľa chuti, napučané hrozienka
orechová: zmiešam mleté orechy s práškovým cukrom, nalejem trocha prevareného alebo veľmi horúceho mliečka, aby sa sparili troška
maková: namletý mak zmiešam s práškovým cukrom, nalejem trocha prevareného alebo veľmi horúceho mliečka, aby sa sparil troška , hrozienka, môže byť troška nastrúhaného jabĺčka
pudingová: tú som robila len raz - urobila som zo zlatého klasu hustejší puging a nedala som vyhladnúť a lyžicou opatrne zavinovala

Obmena receptu: robím aj takýto recept : ale z neho nemám foto : 500g polohrubej múky, 25g droždia, 80g práškového cukru, 3 žĺtky, štipka soli, 80g masla, asi 1/4l mlieka.

vyčvachtať v masle
:) tieto plnené lekvárom