Hovädzie s cesnakovo-korenistou omáčkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cca 600g hovädzieho mäsa (ja som použila plece), 2 väčšie cibule, 1 celá hlávka cesnaku, čierne mleté korenie (nebudeme ním šetriť), soľ, veľká kyslá smotana, múka na zahustenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Recept pochádza ešte od môjho deda. :) Cesnaku sa nebojte, tým že sa krája a nepretláča, robí len jemnú chuť. Ani z ďaleka to nie je silné ako cesnačka. Dokonca niektorí hostia u nás doma ani neverili, že tam ide toľko cesnaku...
 |
Mäso si nakrájame na menšie plátky. |
 |
Očistíme si všetky strúčky cesnaku, z celej hlávky. Pokrájame na drobno. Je dôležité, aby sa cesnak krájal, nie je vhodné nahradiť to pretlačeným cesnakom. |
 |
Cibule si nakrájame na drobno. Malo by jej byť toľko, aby spoľahlivo zakryla celé dno hrnca. |
 |
Cibuľu polejeme olejom, posypeme časťou cesnaku, pokoreníme čiernym korením (nešetríme ním), posolíme a na vrch ukladáme pokrájané mäsko. |
 |
Mäso opäť pokoreníme, posolíme a posypeme cesnakom. Ak nám ešte ostali plátky, spravíme ďalšiu vrstvu uplne rovnakým spôsobom. Ja štandardne zo 600-700g mäsa spravím dve vrstvy. Vrchné mäso je vždy okorenené, osolené a posypané cesnakom. Kúsok pokrájaného cesnaku si ešte necháme. |
 |
Prikryjeme a dáme variť. Nepodlievame, nemiešame, necháme tak... |
 |
Za takých 10 minút mäso pustí šťavu (asi tak ako na obrázku). Vtedy premiešame. Podľa potreby dolievame horúcu vodu. Pri prvom dolievaní vody do hrnca dosypeme aj zvyšok pokrájaného cesnaku. A varíme a varííííme a varííííííííme.... |
 |
Keď je mäsko mäkké, vlejeme kyslú smotanu zmiešanú s kúskom vody a múkou, a necháme prevrieť. Podľa potreby dosolíme. |
 |
A je to :) |