Hovädzie s cesnakovo-korenistou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 600g hovädzieho mäsa (ja som použila plece), 2 väčšie cibule, 1 celá hlávka cesnaku, čierne mleté korenie (nebudeme ním šetriť), soľ, veľká kyslá smotana, múka na zahustenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept pochádza ešte od môjho deda. :) Cesnaku sa nebojte, tým že sa krája a nepretláča, robí len jemnú chuť. Ani z ďaleka to nie je silné ako cesnačka. Dokonca niektorí hostia u nás doma ani neverili, že tam ide toľko cesnaku...

Mäso si nakrájame na menšie plátky.
Očistíme si všetky strúčky cesnaku, z celej hlávky. Pokrájame na drobno. Je dôležité, aby sa cesnak krájal, nie je vhodné nahradiť to pretlačeným cesnakom.
Cibule si nakrájame na drobno. Malo by jej byť toľko, aby spoľahlivo zakryla celé dno hrnca.
Cibuľu polejeme olejom, posypeme časťou cesnaku, pokoreníme čiernym korením (nešetríme ním), posolíme a na vrch ukladáme pokrájané mäsko.
Mäso opäť pokoreníme, posolíme a posypeme cesnakom. Ak nám ešte ostali plátky, spravíme ďalšiu vrstvu uplne rovnakým spôsobom. Ja štandardne zo 600-700g mäsa spravím dve vrstvy. Vrchné mäso je vždy okorenené, osolené a posypané cesnakom. Kúsok pokrájaného cesnaku si ešte necháme.
Prikryjeme a dáme variť. Nepodlievame, nemiešame, necháme tak...
Za takých 10 minút mäso pustí šťavu (asi tak ako na obrázku). Vtedy premiešame. Podľa potreby dolievame horúcu vodu. Pri prvom dolievaní vody do hrnca dosypeme aj zvyšok pokrájaného cesnaku. A varíme a varííííme a varííííííííme....
Keď je mäsko mäkké, vlejeme kyslú smotanu zmiešanú s kúskom vody a múkou, a necháme prevrieť. Podľa potreby dosolíme.
A je to :)