Extra-čoko "BLACK & WHITE"

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Biskvit: 5 vajec, 200 g polohrubej múky, 150 g cukru krupica, 50 g kakao, prášok do pečiva, 1 dl mlieka Čoko-krém: 10 PL (zarovnaných nie kopcovitých) kryštál cukru, 6 PL vody, 30 g kakaa, 50 g horkej alebo varovej čokolády, 1 žĺtok, 250 g masla Poleva: biela polevová čokoláda, sekané vlašské orechy
POSTUP PŘÍPRAVY
Mláďaťko dnes od rána zňuchávalo po celom byte, že on má veľkú chuť na niečo "brutálne" čokoládové... tak som vymyslela tento extra čoko zákusok.
Poznámka: Holandské kakao z Lidla zmizlo, nahradili ho kakaom značky Carla, ktoré je slabým odvarom - aj farbou, aj chuťou - takže kakao v Lidli nekupujte.
 |
Najprv si pripravíme biskvit. Ako prvé si vymiešame 5 žĺtok s cukrom do peny. |
 |
V ďalšej miske si zmiešame suché suroviny - polohrubú múku, kakao a prášok do pečiva. |
 |
Do vyšľahaných žĺtok s cukrom prilejeme 1 dl mlieka. |
 |
...vsypeme mix suchých surovín |
 |
a vymiešame do hladka |
 |
...pridáme sneh z 5 bielkov a štipky soli a ľahúčko vmiešame do cesta |
 |
...vylejeme na plech. A tu som si dovolila prevziať nápad z oblátkou na spodok koláča - z Aďuškinho karamelového či Silvikinho "Jolkinho kávového koláča" ... bola som lenivá vymazať a vysypať plech a papier na pečenie mi "došiel" :) |
 |
...ďalšia moja improvizácia: predstavovala som si, že to celé vyjde inak, touto bielou polevovou čokoládou som chcela docieliť kvázi mramorový vzor biskvitu - ale kúpila som ju prvý krát a netušila som, čo mi z toho vyjde... postrkala som ju do cesta, ale niekam sa čiastočne "stratila" ... lepšie by bolo použiť čokoládu Schogetten - ako použili Maťkine dcérky tu: http://sweetlive-recepty.blogspot.com/2011/01/cokoladove-muffiny-s-bielym-prekvapenim.html |
 |
...no ako vidíte... snaha bola :) |
 |
...takto to vyzeralo po upečení |
 |
Toto je naozaj skvelá extra čokoládová plnka, používam ju celé roky a zatiaľ mala u všetkých čokoholikov veľký úspech. Jej príprava nie je nejak extra zložitá.
Do hrnca si dáme 10 zarovnaných polievkových lyžíc kryštálového cukru, 6 polievkových lyžíc vody, 50 g čokolády na varenie (použila som FinCare z Lidla), 30 g kakaa a jedno žĺtko |
 |
...na strednom ohni postupne roztopíme čokoládu a za stáleho miešania necháme prejsť varom až nám vznikne hladká hmota |
 |
...vychladnuté (nie úplne ľadové) spojíme s maslom |
 |
...mixérom vymiešame do hladkej peny |
 |
...natrieme na biskvit |
 |
...bielu čoko polevu si nad parou necháme rozpustiť (táto potvora stále nie a nie byť tekutá, napriek tomu, že bola viac ako 5 minút nad parou, tak som sa nahnevala a pridala som do nej 2 PL vriacej vody a bola hneď vhodná na polievanie) a poprskáme ňou koláč. Vrch ešte posypeme nasekanými vlašskými orechmi. |
 |
...no a už len zaliať si kávičku a degustovať... naozaj skvelá čoko chuť :) |