Zapečený pangasius so syrovou zálievkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

RYBA: pangasius, soľ, korenie 4 farieb, hladká múka na obalenie, maslo na osmaženie, ZÁLIEVKA: plátok masla cca 1,5 cm hrubý, cca 1 dcl mlieka alebo smotany na varenie, tavený syr cca 80 g, 1 PL solčanka, mletá morská soľ, troška nastrúhaného tvrdého syra, ZVYŠOK: zemiaky, cibuľka – nakrájať na kolieska, rajčiny - nakrájať na kolieska, korenia: soľ, korenie 4 farieb, rasca – podľa chuti, nemusí byť maslo na vymastenie zapekacej formy pár plátkov masla na zemiaky poslednej vrstvy

POSTUP PŘÍPRAVY

Presné množstvá nemám - recept vznikal náhodne za pochodu pri príprave nedeľného obeda :-). Ale zachutil hlavne deťom - tak som ponamáhala držku a spísala som si do budúcna, ako vznikal, ak by náhodou dostali opäť chuť na tohto pangasa :-).

Foto na recepte nie je práve lákavá, ospravedlňujem sa - ale je to krájaním horúceho jedla po dopečení, keďže hladné krky už čakali na svoj "nášup". Po stuhnutí sa dá krásne a úhľadne porciovať, chuť je však stále rovnako jemná.

Zemiaky si očistíme, umyjeme a pokrájame na kolieska cca 3-4 mm hrubé. Nakrájame si na kolieska rajčiny a cibuľku (množstvo podľa uváženia – tak asi v jednej vrstve). Zapekaciu formu – najlepšie je jánske sklo – si vopred vymastíme. Vrstviť začíname vrstvou zemiakov, ktoré jemne na vrchu nasolíme, trošku okoreníme, prípadne posypeme rascou. Ďalšia vrstva je cibuľka, dodá chuť zemiakom.
Príprava zálievky: do mikrovlnky si dáme roztopiť maslo v mlieku, potom v tom roztopíme tavený syr, ochutíme solčankou a soľou. Nakoniec pridáme nastrúhaný tvrdý syr (cca 5 dkg - skôr na zahustenie zálievky), ale keď už zmes nie je taká horúca, aby syr nezačal leptať. Opäť sa chybička vlúdila - nemám foto prípravy pangasa :-). Ale je to jednoduché a už rutina v kuchyni :-). Rozmrazenú, umytú a vysušenú rybu si osolíme, nakoreníme a obalíme v hladkej múke a hneď na rozpálenej panvici zprudka osmažíme, vyberieme na papierovú utierku a necháme stiecť z tuku.
Na cibuľku navrstvíme pripraveného pangasa.
Na rybu poukladáme pokrájané rajčiny. Túto vrstvu zalejeme asi 1/2 pripravenej zálievky, aby pekne stiekla až po spodok.
Potom navrstvíme posledné zemiaky, trošku ich opať posolíme, okoreníme a zalejeme zvyškom zálievky. Mne ostalo ešte troška strúhaného trvdého syra, tak som ho tam šupla tiež. Na škodu veci to určite nebolo.
Úplne nakoniec ešte na zemiaky položíme pár tenkých plátkov masla – nie na každý kúsok, tak od oka šup sem, šup tam :-).
Takto pripravené zemiaky s rybou zakryjeme a dáme zapekať do predhriatej rúry na 220°C a podľa hrúbky zemiakov zapekáme cca 1 hodinu.
upečená dobrota pred "pokazením kvôli nášupu"
...alebo čo ostalo po zásahu barbarky :-) dobrú chuť k tejto dosť výživnej bombe :-)